Стефан Петерханзел излезе начело в генералното класиране на Рали Дакар

Начало / Моторни / Рали Дакар / Стефан Петерханзел излезе начело в генералното класиране на Рали Дакар

Пилотът на Пежо Стефан Петерханзел (Франция) излезе начело при автомобилистите след 10-ия етап от Рали Дакар, като взе лидерската позиция от сънародника си Себастиен Льоб. Актуалният шампион Петерханзел се сблъска със словенския мотоциклетист Симон Марчич по време на най-трудния етап, който беше с дължина 751 км от Чилесито до Сан Хуан. Марчич е със счупен крак от сблъсъка.

Резултатът обаче можеше да е много по-лош, ако мотористът беше попаднал под колата. Петерханзел, който е шест пъти шампион с мотоциклет преди да се премести при автомобилистите и отново шест пъти да спечели това рали, изчака със състезателя от КТМ Марчич да пристигне медицинския хеликоптер и тогава продължи.

"Всички бяха напълно съкрушени, заяви французинът, който финишира етапа със 6 минути и 45 секунди преди досегашния лидер Льоб, който първоначално беше обявен за победител, но след това организаторите върнаха 14 минути и 13 секунди към резуллтата на Петерханзел заради изчакването на медицинския вертолет. Инцидентът стана на 83-ия километър от днешния етап.Мотоциклетистът беше пред мене и изведнъж опита да се движи на заден ход. След като ме видя, той рязко удари спирачките, но в крайна сметка се блъснахме. Кракът му беше счупен, но си беше в съзнание. И поради тази причина аз и моят навигатор решихме да останем и да изчакаме медицинската помощ, обясни лидерът в генералното класиране.
 

В категорията при мотоциклетистите британецът Сам Съндърланд остана начело в класирането, като има преднина от малко над 30 минути пред австриеца Матиас Валкнер. Испанецът Йоан Бареда спечели трета етапна победа днес, но трети в генералното класиране е друг испанец- Херард Фарес. И тримата са пилоти на отбора на КТМ.
Руският екипаж Равил Маганов и Кирил Шубин с Полярис заеха лидерската позиция при категория бъги. В днешния 10-и етап те заеха 2-а позиция, като преминаха специалния участък от 449 км за 9 часа, 47 минути и 57 секунди. Преди тях финишира китайският екипаж с пилот Ван Фуцзян. При камионите традиционно водят машините на руския Камаз.

Коментар