Петерханзел спечели десетия етап от рали "Дакар"

Начало / Моторни / Рали Дакар / Петерханзел спечели десетия етап от рали "Дакар"

Стефан Петерханзел (Франция, "Пежо") спечели десетия етап от маратонското състезание рали "Дакар" и изпревари Насър Ал-Атия (Катар, "Тойота") на второто място в генералното класиране при автомобилите. Лидер продължава да бъде Карлос Сайнц (Испания, "Пежо") с време от 32:10:53 часа, като защитаващият титлата си Петерханзел изостава с 50:35 минути от лидера, а Ал-Атия вече е на час и 12 минути от първото място.

Етапът между Салта и Белен даде начало на аржентинската фаза от надпреварата и включваше 373-километрова специална отсечка. Петерханзел и Ал-Атия излязоха от първия уейпойнт с идентични времена, но французинът бе по-бърз в остатъка от етапа. Той пристигна на финала с 2:36 минути пред катареца и съкрати почти 13 минути от аванса са Сайнц в преследването на 14-ата си титла от рали "Дакар". 

Испанецът, който беше подкрепян през целия етап от съотборника си Сирил Депре, тръгна лошо в десетия етап, но пък ограничи пораженията във втората част от състезанието. 

Матиас Валкнер (Австрия, "КТМ") зае лидерската позиция в мотоциклетния клас, след като спечели десетия етап. Адриан ван Беверен (Франция, "Ямаха") катастрофира и отпадна, а други четирима от фаворитите за титлата загубиха много време. 

Денят започна с шестима пилоти в рамките на десет минути начело на класирането, но завърши с преднина от 39:42 минути за Валкнер срещу Хоан Бареда (Испания, "Хонда"). Австриецът губеше с близо седем минути срещу Кевин Бенявидес (Аржентина, "Хонда") в средата на сесията, но почти всички от неговите съперници направиха грешки във втората част от 373-километровата специална отсечка. Бенявидес, Тоби Прайс (Австралия, "КТМ"), Бареда и Антоан Мео (Франция, "КТМ") загубиха много време, като само Ван Беверен и Валкнер навигираха успешно през сложния маршрут.

Ван Беверен беше фаворит да завърши деня като лидер в класирането, но французинът катастрофира три километра преди финала. Пилотът на "Ямаха" беше диагностициран с фрактура в ключицата на дясното рамо и наранявания в гръдния кош и гръбначния стълб.

Фото: БТА

Коментар