Насър Ал-Атия поведе в рали "Дакар", проблеми за Льоб (видео)

Начало / Моторни / Рали Дакар / Насър Ал-Атия поведе в рали "Дакар", проблеми за Льоб (видео)

Катарският пилот Насър Ал Атия от отбора на "Тойота" беше най-бърз в първия етап от тазгодишното рали "Дакар" при автомобилистите, като преодоля 31-те километра по каменисти и трудни участъци от Лима до Писко за 21 минути и 51 секунди. Той завърши с 25 секунди преднина от холандеца Бернхард тен Бринкее, също с "Тойота", и с 34 пред Николас Фухс от Перу, който кара "Богуърд".

Французинът Себастиан Льоб, който беше втори през миналата година, имаше проблеми с авария на автомобила си "Пежо" и завърши на 29-о място, изоставайки на 5:37 минути от първенеца. Сънародникът му и миналогодишен шампион Стефан Петерханзел, също с "Пежо", и той имаше тежък ден. Петерханзел остана на 11-о място, на 2:15 минути от катареца.

При мотоциклетистите британецът Сам Съдърланд от "КТМ", който е миналогодишен шампион, стартира по най-добрия начин, като завърши с време 20.55 минути. Втори се нареди Адриен ван Беверен от Франция с "Ямаха", изостанал на 0.33 секунди, а трети е Пабло Кинтания от Чили с "Хускварна", който е на 0.56 секунди.

Португалският състезател Жоаким Родригеш падна от своя мотоциклет при опит да прескочи пясъчна дюна, но самият той пострада сериозно и трябваше да бъде откаран в болницата с хеликоптер. Прегледите обаче показали, че няма кой знае какви сериозни поражения, пишат медиите в страната му.

При камионите изненадващо добре стартира чешкият екипаж на "Татра" начело с Алеш Лопраис, който спря хронометрите на 25.15 минути. Шампионът от миналата година Мартен ван ден Бринк от Холандия (с "Рено") остана на 22 секунди.

При АТВ-машините поведе Игнасио Касале от Чили с Ямаха с 27.32 минути, а при бъгитата води Анибал Аляго от Перу с двигател "Поларис" и време 31.27 минути.

Тази година рали "Дакар" преминава през териториите на три държави - Перу, Боливия и Аржентина. Тази нощ е вторият му етап с дължина 267 километра като стартира в Писко, преминава през резервата Насионал де Паракас, Пампа де Тате, Ика, Сан Хосе де лос Молинос и отново финишира в Писко.

Фото: БТА

Коментар