Льоб с втори пореден успешен етап в Рали Дакар

Начало / Моторни / Рали Дакар / Льоб с втори пореден успешен етап в Рали Дакар

Вицешампионът при автомобилистите през 2017 година Себастиан Льоб (Франция) с "Пежо 3008" спечели втора поредна етапна победа и общо трета в тазгодишното издание на рали Дакар.
Льоб, деветкратен победител в Световния шампионат по автомобилизъм, се възползва от грешка на лидера Насер Ал-Атия (Катар) с "Тойота", който водеше с около 2 минути преднина преди последните 15 километра от шестия етап от Арекипа до Сан Хуан де Маркона, но обърка пътя и загуби време.
Така французинът финишира пръв за 3:39.21' часа, с преднина от 2:17 минути пред Ал-Атия. Трети на 6.56 минути завърши защитаващия титлата си от миналия сезон Карлос Сайнс (Испания) с "Мини".
В генералното класиране Ал-Атия, който се стреми към трета титла след 2011 и 2015 година, води уверено с общо време от 21:01.31 часа след 838 изминати километри. Той има аванс от 37.43 минути пред Льоб и от 41.14 минути пред седемкратния шампион Стефан Петерханзел (Франция) с "Мини".
При мотоциклетистите най-бърз беше чилиецът Пабло Кинтания с "Хуксварна" с време 3:50.47 часа. С успеха днес той оглави и генералното класиране, след като досегашният лидер Рики Брабец от САЩ с "Хонда" завърши шести с изоставане от 7.30 минути.
Кинтания вече има преднина в общото класиране от 4.38' минути пред Брабец.
Шампионът през 2016 година Тоби Прайс (Австралия) с КТМ, който финишира четвърти днес, е трети в генералното подреждане на 5.17 минути.
Защитаващият титлата си Матиас Валкнер (Австрия) с КТМ остана трети в етапа и се движи шести в общото класиране на 10.46' минути от лидера. 
При камионите победителят през 2016 година Герард де Роой от Холандия с ИВЕКО записа първа етапна победа през сезона с време 4:34.10' часа. Той изпревари само с 30 секунди Федерико Виягра (Аржентина) също с ИВЕКО, а трети завърши Дмитрий Сотников (Русия) с КАМАЗ на 7.05 минути.
Шампионът от последните две издания на Рали "Дакар" при камионите Едуард Николаев (Русия) с КАМАЗ финишира четвърти днес на 8.46 минути, но остана на върха в генералното класиране с 10.13 минути аванс пред Сотников. Трети е Де Роой, но със солидно изоставане от 1:50.03 час.
В надпреварата с АТВ-четириколките вицешампионът от миналия сезон Николас Кавилясо с "Ямаха" записа трета поредна етапна победа и общо пета в кампанията, след като финишира за 5:14.40 часа. Втори на 17.19 минути завърши друг аржентинец Херемиас Гонсалес Фериоли с "Ямаха", а трети на 22.40 минути се нареди Мануел Андухар също от Аржентина с "Ямаха".
Кавилясо има солидна преднина от 1:06.49 час пред Фериоли в общото подреждане.
В категорията на бъгитата чилиецът Франсиско Контрадо с "Кан-Ам" записа втора етапна победа през сезона, след като преодоля трасето за 4:12.08 часа.
Испанецът Жерард Фарес също с "Кан-Ам" финишира втори на 12.31 минути, но оглави генералното класиране с 13.31 минути аванс пред Сергей Карякин (Русия) с BRP, който завърши четвърти днес.
Трети на 32.36 минути се движи миналогодишният шампион Рейналдо Варела (Бразилия) с "Кан-Ам".
Лидерът след петия етап Родриго Пиасоли (Чили) с "Кан-Ам" имаше трудности и загуби повече от час и половина, като финишира едва 12-и днес, а с това отстъпи на петото място в общото класиране на повече от час и четвърт зад водача.

Коментар