Нювил спечели рали "Португалия" и оглави класирането (видео)

Начало / Моторни / Мотоциклетизъм / Нювил спечели рали "Португалия" и оглави класирането (видео)

Белгиецът Тиери Нювил с "Хюндай i20" спечели за първи път рали "Португалия", шести кръг от световния автомобилен шампионат.

29-годишният Нювил преодоля най-бързо 20-те скоростни отсечки за 3:49:46.6 часа, като по този начин записа осма победа в кариерата си и втора за сезона след рали "Швеция" в средата на февруари.

Втори на 40.0 секунди завърши британецът Елфин Евънс с "Форд Фиеста", а трети на 47.3 секунди се нареди 24-годишният Теему Сунинен (Финландия) със "Форд Фиеста", който заслужи за първи път място на подиума в Световния рали шампионат.

Защитаващият титлата си и петкратен победител в Португалия Себастиан Ожие (Франция) с "Форд Фиеста" претърпя катастрофа в първия ден на надпреварата. Световният шампион в последните пет сезона все пак се завърна на трасето и продължи, макар и с голямо изоставане. Той в крайна сметка завърши 21-и на 35:28.3 минути зад победителя, с което не успя да увеличи актива си в генералното класиране.

С успеха днес Нювил събра 119 точки и измести Ожие от първото място в подреждането за сезона. Французинът вече е втори със 100 точки. Трети е От Танак (Истония) с "Тойота Ярис", който остана със 72 точки, след като не завърши рали "Португалия". 

Фото: БТА

Коментар