Мартин Чой с победа на пистата "Серес" (видео)

Начало / Моторни / Мотоциклетизъм / Мартин Чой с победа на пистата "Серес" (видео)

По невероятен начин приключи вторият кръг на BMU европейски шампионат по мотоциклетизъм на писта. Рекордът за най-бърза обиколка в историята на пистата "Серес" беше подобрен и отново е български. Днес Ангел Караньотов подобри постижението на Мартин Чой и вече най-бързото пробягване с мотоциклет е 1:18:564 минути. С няколко хилядни от секундата Караньотов записа официално името си в историята и вече е начело в престижната класация. 

Както вчера, така и днес, битката в най-престижния клас SuperBike1000 между Караньотов (Оувърдрайф рейсинг, Дукати) и Чой (Еко БМВ Рейсинг тим, БМВ) беше уникална. Ангел стартира отлично и поведе конкуренцията от 19 пилоти. Разликата между тях до предпоследната обиколка се движеше в рамките на 1 секунда, но в 12-ата в ситуация с двама изостанали пилоти Чой успя да изпревари основния си конкурент и спечели състезанието с аванс от 0.3 секунди. Невероятното каране през уикенда и на двамата накара феновете на спорта, които бяха по трибуните, дълго да ги аплодират. Трети днес на почти 50 секунди след победителя Мартин Чой завърши Роберт Мурешан (Румъния). 

Не само в SuperBike1000 беше оспорвано и интересно на пистата. В клас SP125 победата спечели Християн Бузалковски от Македония, който финишира с аванс от 11.1 секунди пред Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля), а трети на 41.3 от Бузалковски завърши Стилян Тодоров (МСК Плевен, Каджива). 

Първото място в F600 се реши буквално в последните метри на 12-те обиколки, когато Керем Укар (Турция, Хонда) успя да задържи лидерството си с само с 0.02 секунди аванс пред Коста Йованович (Сърбия, Ямаха). Зад тях на 0.9 секунди финишира Красимир Михайлов (Троян мото клуб, Хонда). Същата ситуация се получи и в F1000, където Бойко Божинов (Зедмото, БМВ) спечели победата, завършвайки на 0.03 секунди пред Алтуг Инан (Кавазаки). Българинът поведе колоната още от старта, но в последните 3 обиколки Инан кара на ръба на риска и настигна Божинов. Българският пилот обаче успя излезе от вътрешната страна на финалния завой и пресече първи финала за радост на родната ни агитка. Трети в този клас остана Бурак Албайрък (Турция, Хонда), който видя флага на 16.9 секунди зад Бойко Божинов. 

В SuperSport 600 отново имаше напрежение до края на 12-те обиколки. Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда) поведе от старта, но още в първия завой беше изпреварен от Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха), а плътно зад тях се движеше Боян Бончев (АИТ Рейсинг тим, Ямаха). Тримата заедно с Йонел Паскота (Румъния) се движеха в група през цялото време, но във финалната обиколка Георгиев изпревари Петров и с минимален аванс от 0.186 секунди се поздрави с победата. Трети в крайното подреждане остана Бончев, завършвайки на 1.754 секунди след Александър Георгиев. Любопитна ситуация малко преди началото, след като фаворитът на домакините Димитрис Каракостас закъсня с излизането и по правилник стартира от PIT LANE. Това го прати последен, но с добро каране изпревари 17 пилоти, за да стигне до 7-о място в подреждането. 

Фото: БТА

Коментар