Oжие се доближи до шеста поредна титла след успешен първи етап в Австралия

Начало / Моторни / Автомобилизъм / Oжие се доближи до шеста поредна титла след успешен първи етап в Австралия

Французинът Себастиан Ожие с "Форд Фиеста" се приближи към шеста поредна световна титла, след като взе преднина пред основния си конкурент Тиери Нювил (Белгия) с "Хюндай i20" след първия ден на автомобилното рали на Австралия, последен кръг от сезона в световния шампионат.

Трикратният шампион в надпреварата Ожие, който има аванс от 3 точки пред Нювил на върха на генералното класиране, кара солидно в първите осем скоростни отсечки днес и финишира за 54:15.6 минути. Той се движи седми на 38.2 секунди зад водача Матс Йостберг (Норвегия) със "Ситроен С3".

Миналогодишният победител в Австралия Нювил имаше аванс от около 10 секунди пред Ожие, но спука задна гума в шестата скоростна отсечка, заради което загуби около 45 секунди. Така след кая на деня той изостава на

10-ото място във временното подреждане на 1:11.9 минута зад Йостберг, но и на повече от половин минута след Ожие.

Яри-Мати Латвала от Финландия с "Тойота Ярис" е втори в момента на 5.9 секунди, а на още две секунди след него трети е съотборникът му От Тенак от Естония.

Тенак също има минимални шансове за световната титла, но трябва задължително да спечели и да се надява на провал на Ожие и Нювил, тъй като изостава на 23 точки от лидера.

Коментар