"Порше" с трета поредна победа в "24-те часа на Льо Ман"

Начало / Моторни / Автомобилизъм / "Порше" с трета поредна победа в "24-те часа на Льо Ман"

"Порше" спечели "24-те часа на Льо Ман" в епично състезание, което ще остане в историята като едно от най-драматичните в най-тежката автомобилна ендюрънс надпревара. Това беше третата поредна и общо 19-а победа за германския конструктор на легендарната писта във Франция.

Победата за "Порше" с номер 2, в състав Брендън Хартли, Тимо Бернхард и Ърл Бамбър, дойде след отпадането на двата автомобила на "Тойота" през нощта, както и повредата на водещото "Порше" с номер 1, което водеше с над 13 обиколки само четири часа преди края на състезанието. По време на стинта на Андре Лотерер обаче "Порше"-то загуби налягане в маслото, което доведе до проблем с двигателя и съответно шокиращо отпадане от състезанието в Льо Ман.

Всъщност, победителите от "Порше" с номер 2 бяха отписани от собствения си отбор в събота вечерта, когато получиха проблем в хибридната система и трябваше да сменят електромотор на предния мост. След близо 90 минути в гаража, тройката на "Порше" с номер 2 се завърна на пистата в края на опашката и на 22 обиколки от водещата "Тойота", но последвалите отпадания изстреляха Хартли и Бамбър на първо място, а Бернхард докара автомобила до карирания флаг. Това беше и първият случай от 1966 година насам, в който отборът-победител в Льо Ман има в състава си двама новозеландски пилоти.

Втори с една обиколка изоставане, при общо 367 за Порше, остана отборът на "Джеки Чан" с номер 38 в състав Хо-пин Тун, Оливър Джарвис и Тома Лоран.

Фото: БТА

Коментар