Лефтеров: Целта ми е да стигна до "24 часа на Льо Ман" (ВИДЕО)

Начало / Моторни / Автомобилизъм / Лефтеров: Целта ми е да стигна до "24 часа на Льо Ман" (ВИДЕО)

Един от най-добрите български автомобилни състезатели - Павел Лефтеров, бе гост в "Арена спорт". Той е един от представителите ни в европейския шампионат GT4, а какво всъщност представлява това състезание разказа самият Лефтеров:

"GT4 e европейски шампионат за състезателни автомобили, в който имат право да участват както професионалисти, така и аматьори. От една страна, това прави шампионата много достъпен, тъй като всички знаем, че автомобилният спорт е доста скъп, доста трудно се намират средства. По този начин разходите могат да бъдат споделени между професионалните пилоти и аматьорите. В случая GT4 е едно от най-високите нива в автомобилизма. Най-високият клас на писта е GT3. Точно под тази стъпка съм в момента и се надявам в следващите една-две години в моето развитие да имам възможността да управлявам такъв автомобил", сподели той.

В момента партньор на българина в GT4 e германецът Джон-Луис Джаспър, който обаче е доста неопитен.

"В този шампионат взимат участие 12 от най-големите брандове, най-големите производители. Тъй като това е състезание за издръжливост, пилотите сме двама. В случая моят съотборник се казва Джон-Луис Джаспър. Той е немец, няма опит в мотоспорта и за първа година стъпва на толкова високо стъпало. Не бяхме толкова конкурентноспособни през изминалия сезон, тъй като на него му липсваше опит, но аз правех всичко по силите си, за да подобря неговото темпо", каза Лефтеров.

"Не бяхме конкурентноспособни в класа, в който участвахме. Класовете са три. Ние бяхме категоризирани като изцяло професионален отбор, което беше малко нечестно спрямо нас, тъй като той няма никакъв опит и няма как да бъде категоризиран като професионалист. Но в крайна сметка опитът, който натрупахме двамата, беше доста голям. Аз натрупах опит като треньор, като ментор. Той натрупа опит като аматьор. Така се заформи едно добро партньорство и добър екипаж", добави той.

Павел Лефтеров обясни какви са финансовите трудности за участие в такъв шампионат.

"В България автомобилният спорт не е толкова популярен. Събирането на средства е много трудно. Говорим за големи бюджети. Обикновено в GT4 става дума за бюджети от над 200 хиляди евро. Благодарение на подкрепата на моя и отбор и на моя съотборник тази година имах възможността да участвам, тъй като от финансова гледна точка аз нямам такава възможност. Но това донякъде прави нещата по-интересни за мен, тъй като нямам възможността да тренирам и когато отида на състезание, съм доста по-фокусиран и се опитвам да излека максимума от всяка една минута, на която съм на пистата и да я опозная възможно най-бързо."

В календара на шампионата състезанията са само 12, а българинът разкри къде се крият проблемите му от това.

"От една страна, те са достатъчни, но от друга - не са. Минусът тук е, че автомобилът се споделя от двама пилоти. Свободните тренировки се разделят на две. От тактическа гледна точка аз се опитвам от един час свободна тренировка да карам възможно най-малко, за да мога да оставя по-голямата част на моя съотборник, тъй като състезанието обикновено се печели от него. Аз дори и да съм много конкурентноспособен, както бях в някои състезания, дори и да му оставя автомобила на първа позиция, той няма да е способен после да поддържа това темпо и да я запази до края."

"Мисля, че 2015-а беше доста по-успешен сезон за мен, тъй като карах сам, имах доста повече трактайм, което ми помогна да поддържам високо темпо. Тази година имах доста добри квалификации и успях да спечеля на два пъти полпозишън. Това ми дава стимул да натискам и за догодина. Всичко зависи от условията, които ще договорим."

"24-те часа на Льо Ман" - това е голямата цел на Павел Лефтеров.

"Следя всички класове, които ме интересуват. Във Формула 1 битката за лидерството беше доста интересна допреди едно-две състезания. В момента Хамилтън натрупа доста голяма преднина спрямо Фетел. Нямам фаворит, но следя състезанията с интерес. Надявам се някой ден да имаме пилот във Формула 1. Моята цел е Льо Ман. Хората знаят, че съм прекалено висок и не ставам за Формули и за болиди. Но ме привличат състезанията, които са 24 часа. Участвал съм в Дубай и това е моята тръпка", каза той.

Коментар