Казусът Илия Царски: Пилотът ще защитава правата си не само пред трибунала

Начало / Моторни / Автомобилизъм / Казусът Илия Царски: Пилотът ще защитава правата си не само пред трибунала

Декласираният след планинското състезание Шипка-Дамасцена Илия Царски има намерението да защитава своите права не само на предстоящия Национален спортен трибунал, но дори и пред Международната автомобилна федерация (ФИА). Това стана ясно днес от специално свиканата със спортните журналисти пресконференция на пилота.

Царски бе дисквалифициран от предпоследното състезание в националния шампионат миналата неделя на вр. Шипка, а в последствие, с друго решение на спортните комисари, му бе отнет състезателният лиценз за една година с мотивите: Епилотът изрази яростно възмущението си, използвайки обиди, закани и заплахи срещу Спортните комисари, наблюдателите, организаторите и представителите на националната спортна власт и напусна изслужването демонстративно и със закани.

Имам всички доказателства и правото е на моя страна, категорично обяви пред медиите Царски. Пилотът смята, че наказанието му е резултат от неодобрението, което е изказал към спортния директор на Шипка-Дамасцена Николай Мончев, че Дтова състезание е лошо организирано и не става за европейско първенство. Това е мое лично мнение и аз държа на него.
Той допълни, че ще направи всичко възможно чрез медиите и приятелите си в Европа да обясни точно за какво става дума.
Царски изрично заяви, че притежава още козове, с които ще се яви пред Националния спортен трибунал. Датата на изслужването не е насрочена, но трябва да е в едномесечен срок.
Отделно пилотът свързва своето наказание и с това, че е посочил Мончев като човек, който е некомпетентен да организира такова състезание, припомняйки за други провала на състезания, в които Мончев е бил ангажиран като съдия.

Състезателят на Автоцар оспорва както решението, така и причините за него, пояснявайки, че е бил принуден да направи рестартиране във втория манш, макар времето му да е било най-добро от това на конкурентите, а по-късно не му е било обявено време, в което той трябва да застане на старта като предпоследен в колоната.
 

Отделно от екипа на пилота заявиха, че арогантното отношение на Зауер демонстративно смачкал и хвърлил на пода уведомлението от тима, че ще оспорват тези решения, е довело до сериозна психологическа травма на представителя на Автоцар Димитър Димитров. Това, както и цялата напрегната атмосфера по време на дебатите за наказанието на Царски, са станали причина Димитров да постъпи в болница заради рязко покаченото до критични граници кръвно налягане.
"Срамна работа" завърши изложението си Илия Царски.

Коментар