Екипажът Стратиев/Борисов с победа на рали "Твърдица-Елена"

Начало / Моторни / Автомобилизъм / Екипажът Стратиев/Борисов с победа на рали "Твърдица-Елена"

Седмият пореден победител в рали "Твърдица-Елена" е екипажът на Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2), който днес на финала на третия кръг от националното първенство завърши с общо време от 9-те скоростни етапа 1.21:41 час. 

Това е първият случай в кариерата на двамата състезатели, при който те стъпват на върха на почетната стълбичка, печелейки първото място в генералното класиране.

Тринадесетото издание на "Твърдица-Елена" тази година бе проведено, без в колоната на участниците да има нито един автомобил с 4 предавателни колела, така че след пауза от повече от 30 години първенците в национално състезание са с автомобил с две задвижващи колела.

"Невероятно щастлив съм - каза веднага след финала новият първенец в твърдишкото рали - Беше тежко и много трудно състезание, в което изпълнихме точно тактическата задача, която си поставихме. Планирахме първият ден да завършим с малка преднина, а в неделя - здрава газ на дългата 29 км отсечка Твърдица-Елена. След нея - равномерно темпо, за да контролираме конкуренцията и да спечелим и финалната отсечка и точките от пауърстейджа".

За Добрин Борисов победата има и друго, чисто локално измерение, като навигаторът победител точно пресмята, че през последните 11 сезона шуменец не се е качвал на почетната стълбичка.

Втори в този кръг от шампионата е екипажът на Мегапорт - Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Пежо 208 R2), завършили на 23.5 сек от победителите и изпреварващи със 7.3 третият автомобил на Пежо 208 R2 екипаж Григор Григоров/Даниел Миленков (Григоров Рейсинг).

И трите за тандема това са първи подиуми в генералното класиране на националното първенство, а специално за победителите поредица от 6 единици: първо състезание с номер 1, първа спечелена победа в скоростен етап, първия случай, в който завършват като победители и в двата тура на ралито и първите спечелени бонус точки от заключителният финал.

"Щеше да е трудно да се борим за първото място, след като на отсечката Елена-Твърдица конкурентите ни увеличиха преднината си от 1.9 сек на 22.6 в генералното класиране", обяви Мирослав Ангелов. 

Григоров/Миленков още вчера имаха сериозни проблеми с настройките на своето Пежо 208 R2, но изрично не пожелаха да коментират това, за да не излезе като предварително оправдание или презастраховане.

"Днес мога да кажа спокойно, че настройките напълно отсъстваха в това състезание, по тази причина много внимавахме със спирачките, но тогава прегряха гумите. Много тежко състезание", заяви Григоров. 

За състезателя, който има общо спечелени национални титли в планинското първенство и два пъти е шампион в Хюндай Рейсинг Трофи, малката компенсация в Твърдица е, че спечели първото място за млади пилоти, носещ името на загиналия драматично в това рали варненски пилот Тодор Славов.

Очакването, че Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Ситроен DS3 R3T Макс) ще играят по-решителна роля в разпределението на местата в тройката, не се оправдаха. 

"Самият аз не зная защо така стана!", коментира Титов, за когото това е второ поредно състезание с модернизирания му автомобил. Двамата са 4-и в общото класиране и първи в клас RC3.

Макар да участва в шампионата само в избрани състезания, екипажът Огнян Герджиков/Николай Китанов (Мегапорт, Рено Клио) спечели точките за своя клас RS4, но и завършиха 5-и от всички финиширали 15 екипажа. 

Шестото място в генералното класиране е за преславчаните Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс, Ситроен С2 VTS).

В следващата категория - RC5 победата е за сливенският екипаж на АСК Дианел Рейсинг Стефан Желязков/Иван Турлаков (Ситроен Саксо). Двамата са 8-и в генералното класиране.

Коментар