България с две квоти в хокея на лед за Младежката олимпиада в Лозана

Начало / Зимни / Хокей На Лед / България с две квоти в хокея на лед за Младежката олимпиада в Лозана

За първи път от Игрите в Инсбрук през 1976 български състезатели по хокей ще участват на олимпийски игри. Това стана ясно, след като Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за участие на Младежките олимпийски игри в Лозана през януари догодина.

Подборът на състезателите бе направен на базата на регионални тестове, която всяка страна организира.

“По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация. В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултатите, но Нико Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти ”, обясни за председателят на БФ Хокей на лед Мартин Миланов.

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска - 70-а.

На Младежките олимпийски игри в Лозана 2020 нашите ще застанат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като световни лидери в този спорт.

Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Тя е нова и ще дебютира на Младежки олимпийски игри. От международната федерация искат да я наложат и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри.

БНР

Коментар