Щефан Крафт спечели последното състезание от сезона за Световната купа по ски-скок и си гарантира големия Кристален глобус

Начало / Зимни / Ски Скокове / Щефан Крафт спечели последното състезание от сезона за Световната купа по ски-скок и си гарантира големия Кристален глобус

Австриецът Щефан Крафт триумфира в последното състезание от сезона за Световната купа по ски-скок и спечели за първи път в кариерата си големия Кристален глобус.
23-годишният Крафт завърши на първо място в надпреварата по ски-полети в Планица (Словения) с 244.3 точки, след като постигна 250.0 метра в първия скок, а вторите опити бяха отменени заради силен вятър.

Така австриецът регистрира осма победа за сезона и общо 12-а в кариерата си.
С успеха той си осигури и малката Световна купа по ски-полети, като детронира словенеца Петер Превц, шампион от предишните три сезона. 
Германецът Андреас Велингер остана втори днес с 236.2 точки след опит от 238.5 метра, а 44-годишният ветеран Нориаки Касаи се нареди трети с 223.9 точки със скок от 239.0 метра и записа 63-и подиуми в кариерата си.
Превц остана шести с 211.9 точки след 229.0 метра. 

Крафт завърши на върха в генералното класиране след 32 състезания за сезона с 1665 точки. Втори остана шампионът от "Четирите шанци" Камил Стох (Полша) с 1524 точки, а трети се нареди Даниел Андре Танде (Норвегия) с 1201 точки.
За малката Световна купа по ски полети Крафт също завърши на върха с 445 точки, следван от Велингер с 333 точки и Стох с 279 точки.
Превц, който спечели големия Кристален глобус в предишните два сезона, завърши девети настоящата кампания със 716 точки, като записа само един успех в Сапоро през февруари.

Българинът Владимир Зографски не спечели нито една точка за първи път след шест сезона в Световната купа. Той успя да влезе в само за пет състезания през кампанията, като най-предното му класиране беше 45-ото място в Оберстдорф в края на декември.
 

Коментар