БОК утвърди делегацията за Олимпиадата в Пьончан (видео)

Начало / Зимни / Пьончан 2018 / БОК утвърди делегацията за Олимпиадата в Пьончан (видео)

Общото събрание на Българският олимпийски комитет (БОК) утвърди българската делегация за Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец. 

Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 19 състезатели в 6 вида спорт.

Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде най-добрият български състезател по сноуборд Радослав Янков, съобщи председателя на БОК Стефка Костадинова.

От 82 членове на Общото събрание бяха представени 46, като всички гласуваха състава на делегацията за Пьончан. Все още съществува възможност да спечелим още една квота и да пратим 20-и спортист на Игрите. Това може да стане при пренареждане на ранглистата в сноуборда, където в момента Теодора Пенчева е първа резерва.

"Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа", заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова.

"Сега за Пьончан в състава имаме настоящ носител на Световна купа, имаме и европейски шампиони в зимните спортове. Радослав Янков и Александра Жекова са в световния елит и са две от големите ни надежди в сноуборда. Красимир Анев и Владимир Илиев са европейски шампиони в биатлона, където при мъжете също имаме своите шансове. И в двата спорта всичко зависи от едно трепване, тъй че нека им пожелаем успех, да имат ден и късмет в Пьончан и да покажат максимума точно по време на Олимпиадата", каза още Костадинова преди да пожелае успех на всички олимпийци и да благодари на

Министерството на младежта и спорта и на държавата за оказана помощ в подготовката на олимпийската ни делегация.

За първи път биатлонът е с най-много представители в олимпийска делегация на зимни игри - общо 10, в този спорт сме с пълни отбори при мъжете и жените, което се случва за втори път след Албервил 92.

Общо в делегацията има, както много опитни спортисти - Жекова и Мария Киркова са за четвърти път на олимпиада, така и 9 дебютанти, сред които млади състезатели на 20 и 21 години. От спечелилите квоти за Пьончан най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години преди пет дни. Алберт Попов и Йордан Чучуганов са по на 21 години. Най-възрастен е биатлонистът Михаил Клечеров - на 35 г.

Специален гост на Общото събрание беше Н. пр. посланикът на Република Корея в България Шин Бунам, който запозна присъстващите с подготовката и с последните новини около Игрите. След това в залата бяха излъчени два промоционални тв клипа, представящи спортните обекти на Игрите и красотите на Република Корея.

Състав на България на Зимните олимпийски игри в Пьончан:
сноуборд: Александра Жекова, Радослав Янков
ски-алпийски дисциплини: Албърт Попов и Мария Киркова
ски-скок: Владимир Зографски
ски-бягане: Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова
шейни: Павел Ангелов
биатлон: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова 

Фото: БТА

Коментар