Петър Стойчев защити българските олимпийци от критиките

Начало / Зимни / Пьонгчанг 2018 / Петър Стойчев защити българските олимпийци от критиките

Най-успелият български плувец и бивш министър на младежта и спорта Петър Стойчев защити българските олимпийци от критиките за представянето на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

"Много неща изчетох и много неща чух, които критикуват българските спортисти с много неприятни определения. Нека изясни на всички, които се опитват да разбират от спорт, че самото участие на Олимпиадата е успех. Българските спортисти са в световния елит, щом са успели да се класират. Това, че някои от тях не са успели да постигнат очакваните резултати, по никакъв начин не ги прави по-слаби спортисти от останалите. Олимпиадата е един ден на четири години и когато този ден не е твоят ден, това не означава, че не си се трудил, не си работил, не си се лишавал. Категорично заставам на страната на спортистите и не се явявам като техен адвокат, но се явявам като техен колега, който допреди няколко години също се е състезавал. Знам какво е този ден, който е един на четири години, да не се получи", каза Стойчев в интервю за БНТ.

"Ясно трябва да заявим, че резултатите в Пьонгчанг не са коренно различни от тези в Сочи. Да, имаме едно постоянно присъствие на Сани в световния елит. Това е още едно потвърждение, че тя е топсъстезател. Имаме много добро класиране и в ски скока, без да имаме работеща шанца в България. Нека всички да разберат, че единственият зимен дворец, който имаме в България, не е в състоянието, в което трябва да бъде, за да може да е привлекателен за нашите спортисти. Нямайки нормална зимна спортна база, няма и подсрастващи, които да създават конкуренция, от която да се раждат добри елитни състезатели", добави той.

Стойчев отговори и за критиките срещу биатлонистите.

"Много критики се чуха за биатлона. Да, там е съвкупност от много неща. Убеден съм, че моята приятелка Катя Дафовска прави всичко необходимо този спорт да върви напред. Сигурен съм, че състезателите са били на много високо функционално ниво. Искам да заявя, че тези критики и обиди не са основателни поради простата причина, че спецификата е много по-дълбока от това, което се вижда по телевизията", завърши Петър Стойчев.

Коментар