Александра Жекова завърши шеста в дисциплината сноубордкрос

Начало / Зимни / Пьонгчанг 2018 / Александра Жекова завърши шеста в дисциплината сноубордкрос

Българката Александра Жекова завърши на шесто във финал "А" на женския олимпийски сноубордкрос. Така Жекова регистрира най-доброто постижение на български състезател на Олимпийските игри в Пьонгчанг до момента.

Жекова стартира много добре във финала, като показа, че пистата и пасва идеално. Българката бе завършила на първо място в четвъртфиналната си серия и на трето в полуфиналната, а до средата на финала се движеше на четвърто място.

Съперничките й в спора за медалите обаче успяха да я затворят и да я оставят в дъното на колоната преди последния скок. В него лидерката Микаела Мойоли успя да се измъкне чисто и да пресече безпроблемно финалната линия, гарантирайки си златото. Следващата я група от 4 сноубордистки обаче падна цялата, но набраната инерция пренесе всяка от тях през финалната линия, а набралата скорост Жекова финишира само на 1.10 секунди зад Мойоли.

Среброто взе французойката Жулия Перейра де Соуса Мабило, а бронзът остана за олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова от Чехия.

Четвърта и пета приключиха съответно американката Линдзи Джакобелис и французойката Кло Трепьош.

"Щастлива съм, че попаднах в големия финал. Беше много трудно, силите на всички момичета бяха изравнени, а липсата на тренировки си каза думата. Заради отменените тренировки не познавах много добре трасето и днес трябваше да го усетя за пръв път. За съжаление не успях да намеря път след лошата врата, която имах на старта, но мисля, че не отстъпих много на другите. Щастлива съм от това шесто място.

Направих много лошо падане в началото на сесия, дори мисля, че разтегнах сухожилие и заради това едната ми обувка беше много по-стегната от другата. По тази причина ми беше тръдно да се адаптирам в началото на тренировъчната сесия, но успях да остана спокойна, което беше много важно." - сподели българската сноубордистка.

Фото: БТА

Сноубордкрос, жени:
1. Микаела Мойоли (Италия)
2. Жулия Перейра де Соуса Мабило (Франия)
3. Ева Самкова (Чехия)
4. Линдзи Джакобелис (САЩ)
5. Кло Трепьош (Франция)
6. Александра Жекова (България)

Коментар