Фейгин с историческо постижение на Световното първенство

Начало / Зимни / Кънки / Фейгин с историческо постижение на Световното първенство

Александра Фейгин записа поредно историческо постижение за българско женско фигурно пързаляне през този сезон. Българката зае 17-а позиция в крайното класиране при жените на световното първенство в японския град Сайтама.

16-годишната Фейгин събра сбор от 165.31 точки, след като беше 20-а в кратката програма и 16-о във волната днес. За нея това е дебют на световен шампионат при жените.

Възпитаничката на Андрей Лутай изравни най-доброто класиране на българка на световно първенство в историята. Това е през сезон 1992/1993 година, когато Виктория Димитрова завършва 17-а.

Фейгин, която през януари зае историческото 11-о място на европейското първенство в Минск (Беларус), представи страхотно волната си програма върху постановката "Пасажери". Тя беше оценена със 108.62 точки (62.35 точки за технически елементи и 46.27 точки за компоненти на програмата). 

Фейгин изпълни технически перфектно композицията си, която включваше седем тройни скока.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова (Русия) спечели първа световна титла в кариерата си.

Загитова, която миналата година на шампионата на планетата остана едва пета, събра сбор от 237.50 точки, след като беше с най-високи оценки и в двете програми. За волната тя беше оценена със 155.42 точки.

19-годишната Елизабет Турсинбаева от Казахстан, която миналата година на световния шампион беше едва 11-а, спечели сребърното отличие със сбор от 224.76 точки.

Турсинбаева изпълни перфектен четворен салхоф, въпреки че получи четвърта оценка за волната програма - 148.80 точки.

Елизабет Турсинбаева е първата фигуристка в историята, която изпълнява четворен салхоф на състезание при жените.

Любопитното е, че първите две в класирането са възпитаничките на руската треньорка Етери Тутберидзе.

Двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия завоюва бронзовия медал със сбор от 223.80 точки. Тя беше четвърта в кратката и трета във волната програма.

След състезанието Медведева заяви, че се е пързаляла с болки в бедрото.

Трите представителки на домакините от Япония останаха извън първата тройка, заемайки местата от четвърто до шесто. Рика Кихира направи троен аксел, но след седмото си място в кратката програма и второто във волната завърши четвърта в крайното подреждане с 223.49 точки. Каори Сакамото е пета с 222.83 точки, следвана от Сатоко Мияхара с 215.95 точки.

Световното първенство продължава в събота с волната програма при танцовите двойки и при мъжете.

Фото: БНР

Коментар