Международната Федерация по Кънки: Легендата Раданова вдъхновява България за Световното

Начало / Зимни / Кънки / Международната Федерация по Кънки: Легендата Раданова вдъхновява България за Световното

"Легендата Раданова вдъхновява България за Световното първенство по шорттрек". С това заглавие Международния кънки съюз (ISU) публикува на официалната си страница материал за българския отбор и

Евгения Раданова преди шампионата на планетата от 8 до 10 март в "Арена Армеец" в София. 

Освен един от най-успешните олимпийски спортисти на страната си, тя е и треньор в националния отбор на България, пише в статията. 

"Тя ме вдъхнови да се занимавам с този спорт и сега е мой треньор. Много съм радостна, че я имам до себе си. Тя е изключително опитна и всеки ден се уча от нея", цитират от ISU Катрин Маноилова, която определят като един от най-ярките млади таланти на България. 

През 2000 година Раданова за първи път става световна шампионка, печелейки на 500 метра в Шефилд, Англия. Година по-късно тя подобрява световния рекорд на същата дистанция, преди да стане първият български спортист, спечелил повече от един медал на Зимни олимпийски игри - сребро на 500 метра и бронз на 1500 метра в Солт Лейк Сити 2002. След това Раданова си взе малка почивка от леда и се качи на велосипед, за да представя България в колоезденето на пистата по време на летните олимпийски игри в Атина 2004, след което се завърна и спечели сребро на 500 метра от Олимпиадата в Торино 2006.

"Обожавам начина, по който се е пързаляла и всичко, което е направила. Винаги я слушам. Тя е постигнала толкова много в спорта. Страхотно е, че се е състезавала, освен в шорттрека, и в колоезденето", казва пред ISU националът Димитър Георгиев. 

В материала се отбелязва, че след ерата на Раданова българският шорттрек не е постигал сериозни успехи, но и Георгиев, и Маноилова знаят, че ще успеят, ако слушат съветите на известния си треньор. 

"Тя е много взискателна към нас, но същевременно много мила. Всичко зависи от това колко добре тренираме. Заниманията ни са двуразови, като почиваме само в понеделник - "Щастливият понеделник", разказва Маноилова. 

В материала се отбелязва още, че 20-годишната българка има два бронзови медала от Младежките олимпийски игри в Лилехамер през 2016 година. Съобщава се и за разрез в ръката, получен в края на 2018-а, който е забавил подготовката й за този сезон. 

В статията Маноилова и Георгиев изразяват надежда много хора да ги подкрепят на домашното Световно първенство. 

Както е известно обаче, Катрин Маноилова все още е под въпрос за шампионата поради контузия на главата, получена при падане на тренировка в Зимния дворец в събота. 

Входът за Световното първенство по шорттрек е свободен.

Коментар