Клаебо с успех в Квебек

Начало / Зимни / Клаебо с успех в Квебек

Йоханес Клаебо от Норвегия спечели масовия старт на 15 километра класически стил от финалите на Световната купа по ски-бягане в Квебек (Канада).
Клаебо финишира за 36:10.9 минути и записа 11-а победа за сезона и 25-а в кариерата си.
Втори във финалния спринт завърши представителят на домакините Алекс Харви на 0.8 секунди, а трети се нареди Дидрик Тьонсет (Норвегия) на 1.3 секунди.
С успеха Клаебо направи голяма крачка към спечелването на големия Кристален глобус за втора поредна година, след като единственият му конкурент Александър Болшунов от Русия остана седми днес на 17.4 секунди.
Двамата бяха сред лидерите през цялото време, но Болшунов нямаше късмет и счупи щека 2 километра преди финала,като до края загуби повече от 15 секунди с новата щека.
Руснакът все пак взе малката Световна купа в дистанционните дисциплини с 818 точки, пред Шур Рьоте (Норвегия) с 528 точки и Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия) с 518 точки. 
В утрешното преследване на 15 километра свободен стил Клаебо ще потегли с аванс от 52.0 секунди пред Болшунов и от 52.8 секунди пред Харви, за когото това ще бъде последно състезание в кариерата му.
Норвежецът води в генералното класиране с 1493 точки, следван от Александър Болшунов (Русия) с 1451 точки и Рьоте с 892 точки.

Фото: БТА

Коментар