Клаебо извоюва майсторска победа в Оберстдорф

Начало / Зимни / Клаебо извоюва майсторска победа в Оберстдорф

С майсторска атака на последното изкачване преди финала норвежецът Йоханес Клаебо съкруши конкурента си Сергей Устюгов и спечели преследването на 15 километра свободен стил в Оберстдорф, пети старт от "Тур дьо ски".

За норвежкия ски бегач това бе трета победа във веригата, като този път тя дойде с разлика от едва 0.4 секунди. Клаебо пресече финалната линия с общо време 35:07.5 минути, а третия в днешното състезание - Александър Болшунов, остана далеч назад на 1:08.2 минути. Челната шестица допълниха норвежците Синдре Скар и Симен Крюгер, както и сребърният медалист от спринта в сряда Франческо ди Фабиани от Италия.

С победата Клаебо остава на лидерската позиция в "Тур дьо ски" два кръга преди края с общо време 1:55:00.5 часа. Неговият аванс обаче бе стопен от Устюгов до само 5.4 секунди. Трети засега е Болшунов, който обаче е на 1:18.2 минути зад лидера и с илюзорни шансове за краен триумф във веригата.

В генералното подреждане за Световната купа първи е Болшунов с 519 точки, пред Клаебо с 480 и норвежеца Емил Иверсен с 466. Устюгов е едва 15-и със 195 точки.

На ски бегачите им предстои ден почивка, а в събота "Тур дьо ски" се подновява с масовия старт на 15 километра в италианския курорт Вал ди Фиеме.

Фото: БТА

Коментар