Йостберг спечели безапелационно "Тур дьо ски"

Начало / Зимни / Йостберг спечели безапелационно "Тур дьо ски"

Норвежката Ингвилд Флугстад Йостберг спечели 13-ото издание на веригата от състезания по ски бягане "Тур дьо ски" с общо време от 2:30:31.2 часа.

В днешния седми и последен етап във Вал ди Фиеме (Италия) Йостберг спечели 9-километровото преследване в свободен стил с време 35:15.0 минути. Норвежката стартира с преднина от почти минута пред втората Наталия Непряева, но по стръмното изкачване преди финала успя да я увеличи до цели 2:42.0 минути. Рускинята изглеждаше изтощена в последните метри, но все пак успя да запази втората си позиция, а трета завърши финландката Криста Пармакоски на 2:55.9 минути.

Рускините Анастасия Седова, Юлия Белорукова и американката Джесика Дигинс довършиха челната шестица в днешния старт, като заради формата на състезанието тя повтори напълно и крайното класиране в "Тур дьо ски".

За Йостберг това е първи успех в общото подреждане във веригата, като през 2016 и 2018 година тя оставаше втора след Терезе Йохауг и Хайди Венг съответно. Защитаващата титлата си Венг остана едва седма с 6:49.3 минути изоставане.

С победата си в "Тур дьо ски" Йостберг изкова убедителен аванс на върха в подреждането за Световната купа по ски бягане. Норвежката взе 400 точки и вече има общо 1152. Втора е Пармакоски с 883, а само на 2 точки зад финландката е Непряева с 881. Четвъртото място с 680 точки е за Белорукова, пета е Дигинс с 601 точки, а норвежката Терезе Йохауг, която водеше преди началото на "Тур дьо ски", но не взе участие в нито едно състезание от веригата, е шеста с 600 точки.

В класирането за Малката световна купа в дистанционни стартова първото място отново е за Йостберг с 522 точки, следвана от Пармакоски с 414 и Йохауг с 400.

Фото: БТА

Коментар