Швеция срещу Канада на СП по кърлинг за мъже

Начало / Зимни / Други / Швеция срещу Канада на СП по кърлинг за мъже

Олимпийският сребърен медалист Швеция ще играе с Канада на финала на Световното първенство по кърлинг за мъже, след като и двата отбора спечелиха полуфиналните си двубои в Лас Вегас. Европейските шампиони надвиха Република Корея с 9:8 след допълнителен енд, докато световните първенци се наложиха с 9:5 над Шотландия в "Орлиънс Арина".

Битката между шведите и домакините на последната олимпиада беше напрегната и двата отбора често сменяха водачеството. Европейските шампиони губеха с 1:2 преди чудни два удара на скипа Никлас Един за три точки, но корейците направиха двоен тейкаут и след шест енда водеха с 6:4. Шведите отговориха с по две точки в седмия и деветия енд, а силите на корейците стигнаха само за равенство 8:8. Един получи чукчето за допълнителния енд и пласира един камък до бутона за крайното 9:8.

Брад Гъшу изведе световните шампиони до лесна победа над родината на кърлинга Шотландия. Резултатът бе равен при 4:4 на почивката, но канадците спечелиха три точки в седмия енд и направиха два тейкаута за 9:5. Последните камъни в десетия енд дори не бяха използвани.

Канада има 36 световни титли преди днешния финал, включително последните две, а Швеция е със седем. За последно Един и компания триумфираха Халифакс през 2015 година, докато Гъшу беше скип на канадците при последната купа в Едмънтън.

Фото: БТА

Коментар