Норвежката щафета затвърди световната си доминация за десети път

Начало / Зимни / Други / Норвежката щафета затвърди световната си доминация за десети път

Норвегия спечели за десети пореден път световната титла по ски бягане в щафетата на 2х10 километра класически стил + 2х10 километра свободен стил при мъжете на шампионата в австрийския зимен център Зеефелд.
Емил Иверсен, Мартин Йонсруд Сундби, Сюр Рьоте и Йоханес Клаебо бяха без конкуренция, особено във втората част на надпреварата, в която предимството им в свободния стил пред преследвачите Русия, Финландия и Франция бе очевидно. За Клаебо златният медал бе трети от началото на световното първенство след тези в спринта и в отборния спринт
Норвежците, които са и олимпийски шампиони в дисциплината, финишираха с общо време от 1:42:32.1 часа. Втори на 38.8 секунди остана отборът на Русия в състав Андрей Ларков, Александър Бесмертних, Александър Болшунов и Сергей Устюгов. Бронза с атака на финалната права измъкна тимът на Франция (Адриен Бакшайдер, Морис Манифика, Клемен Парис и Ришар Жуве), който изостана точно на 1:01 минути от победителя Норвегия, но бе със 1.8 секунди пред четвъртия Финландия. 
Челната шестица бе допълнена от щафетите на Швеция и Германия.
От началото на световното първенство по ски бягане при мъжете отборът на Норвегия е взел всички възможни златни медали - в спринта (Клаебо), в скиатлона на 30 километра (Рьоте), в отборния спринт (Иверсен и Клаебо) и в класиката на 15 километра (Сундби). В неделя е последният старт от програмата при мъжете - масовеият старт на 50 километра свободен стил.

Коментар