Детето чудо на фигурното пързаляне изпълни за първи път в историята при жените четворен лутц

Начало / Зимни / Детето чудо на фигурното пързаляне изпълни за първи път в историята при жените четворен лутц

Световната шампионка за девойки Александра Трусова (Русия), която за първи път в историята на женското фигурно пързаляне изпълни четворен лутц, е достойна за награда от страна на спортните ръководители в Русия. Това заяви двукратният олимпийски шампион Евгений Плюшченко.

14-годишната Трусова спечели състезанието от сериите Гран При за юноши в Каунас (Литва) с нови световни рекорди - общ сбор от 221.44 точки и 146.70 за волната си програма снощи. 

Освен това рускинята изпълни комбинация от четворен и троен тулуп.

В четвъртък Трусова постави и световен рекорд за оценка в кратката програма - 74.74 точки.

При мъжете четворен лутц за първи път изпълни американецът Брендън Мроз през 2011 година.

Трусова влезе в историята като първата жена, която изпълнява лутц в четири оборота на официално състезание. Съдиите обаче намалиха оценка й за този скок заради недовършено въртене. 

"Няма да се уморя да възхвалявам тази спортистка - уникално дете, страхотен спортист, индиго момиче. На 14 години прави това, което прави ... Да, от една страна това е много работа, но от друга страна е страхотен талант", коментира Плюшченко.

Трусова за първи път показа четворен лутц по време на контролни състезания на руския юношески отбор. През март тази година на световното първенство за юноши в София тя изпълни четворен салхов и четворен тулуп.

Фото: БТА

Коментар