Нова дисциплина в биатлона утвърдиха от Международния съюз

Начало / Зимни / Биатлон / Нова дисциплина в биатлона утвърдиха от Международния съюз

Международният съюз по биатлон утвърди нова дисциплина в програмата на Световната купа - общ старт с участието на 60 състезатели. Това решиха делегатите на конгреса на ИБУ в хърватския град Пореч.

Биатлонистите в общия старт ще стартират едновременно, но едната половина от тях ще изпълняват първата стрелба след първата обиколка, а втората половина - след втората. След това гонката продължава по стандартните правила.

Новата дисциплина ще се проведе за първи път в рамките на Светвоната купа в Италия през март 2019 година.

Правилата на класическия масов старт с 30-те най-добри биатлонисти от предишните състезания остават непроменени.

На конгреса бяха направени поправки в регламента на индивидуалните гонки. При неблагоприятни атмосферни условия като дъжд, високи температури и други, наказанието за пропусната мишена ще бъде не една минута, а 45 секунди. Освен това, дистанцията на индивидуалния старт се съкращава при мъжете от 20 на 15 километра, а при жените от 15 на 12,5 километра.

На конгреса бе отхвърлено предложението на изпълкома да бъде увеличена двойно глобата за националните федерации за нарушение на антидопинговите правила. Предложението на изпълкома бе за три вида глоби - първата да се увеличи от 50 на 100 хиляди евро, втората от 75 на 150 хиляди, а третата - от 100 на 200 хиляди евро.

По време на обсъждането представител на Румънската федерация по биатлон заяви, че глоба от 200 000 евро надвишава годишния бюджет на организацията.
Впослествие предложението бе отхвърлено, тъй като не събра 2/3 от гласовете на делегатите. 

Фото: БТА

Коментар