Мария Киркова ще каже „чао” на ските с голям бенефис

Начало / Зимни / Алпийски Ски / Мария Киркова ще каже „чао” на ските с голям бенефис

Водещата българска състезателка по ски-алпийски дисциплини Мария Киркова ще приключи с голям бенефис активната си състезателна дейност. Това ще стане на 19 март с нощен паралелен слалом на писта "Витошко лале" от 19.00 часа. Организатори са БФСки и "Витоша ски". 

В атрактивната надпревара ще участват два отбора - Мария и приятели и Нова генерация. Във всеки един от двата тима ще има по 16 скиори. Очаква се в бенефиса на Мария Киркова да вземат участие всички национални състезатели начело с Алберт Попов, Камен Златков и Йоан Тодоров, както и много бивши величия в ските. 

Мария Киркова е родена на 3 януари 1986 г. Започва да се занимава със ски още от 3-годишна. Била е част от националния отбор по ски-алпийски дисциплини от 15-годишна възраст до 2015 година. Завършила е като бакалавър по Икономика, бакалавър по Финанси, магистър по Педагогика на обучението по физическо възпитание. В момента тя е докторант към ЮЗУ "Неофит Рилски", разработвайки докторантура на тема: "Предсъстезателна физическа подготовка на високо квалифицирани състезатели по ски алпийски дисциплини". 

В началото на състезателната си кариера при деца младша и старша възраст до 16 години има 52 победи в състезанията, като през всичките години е носител на купа "Надежди". На неофициалното световно първенство за деца "Тополино" в Италия има 10-о място. 12-а е на юношеските Олимпийски игри в Блед (Словения). В международните състезания за жени от календара за ФИС има 139 подиума, от които 102 първи места. Участвала е на четири олимпиади, като в Сочи 2014 е знаменосец на българската делегация в церемонията по откриването на игрите. Киркова е стартирала на седем световни първенства, като най-предното й класиране е 22-о място във Вал Д'изер 2009. Тя е многократен носител на купа "България", както и многократен републикански шампион при жените в алпийските ски.

 

Коментар