Йоханес Клаебо спечели за първи път в кариерата си Световната купа по ски бягане (видео)

Начало / Зимни / Алпийски Ски / Йоханес Клаебо спечели за първи път в кариерата си Световната купа по ски бягане (видео)

Норвежецът Йоханес Клаебо спечели за първи път в кариерата си Световната купа по ски бягане.

Това е пореден успех за 21-годишния Клаебо, който завоюва три титли на зимните олимпийски игри в Пьончан 2018 - в индивидуалния спринт в класически стил, в отборния спринт в свободен стил и с щафетата на Норвегия на 4 по 10 километра.

Клаебо финишира 25-и с изоставане от 1:45.8 минути в преследването на 15 километра свободен стил от финалите в шведския зимен център Фалун, но това му беше достатъчно, за да завърши начело в генералното класиране.

Норвежецът става най-младият носител на Световната купа в историята.

Той побеждава рекордното постижение на шведа Гунде Сван, който беше 22-годишен, когато спечели първата от петте си Световни купи през 1984 година.

Руснакът Александър Болшунов спечели последното състезание за сезона.

21-годишният Болшунов, който спечели три сребърни и един бронзов медал на игрите в Пьончан през миналия месец, беше най-бърз по трасето и финишира за 35.03.3 минути. За него това е втори успех в кариерата за Световната купа, след като вчера победи в масовия старт на 15 километра класически стил.

Болшунов завършва на пето място в генералното класиране за Световната купа с 1152 точки.

Втори на 47.1 секунди в днешния последен старт финишира Алекс Харви (Канада), а трети на 47.5 секунди е Дарио Колоня (Швейцария) .

Клаебо спечели Световната купа, след като завърши на върха в генералното класиране с 1409 точки, Колоня е втори с 1290 точки, а трети се нарежда Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия) с 1261 точки. 

Йоханес Клаебо спечели малката световна купа в спринта, а Колоня завоюва малкия кристален глобус в дистанционните дисциплини с 698 точки.

Фото: БТА

Коментар