Влъхова спечели гигантския слалом в Шпиндлерув Млин

Начало / Зимни / Алпийски Ски / Влъхова спечели гигантския слалом в Шпиндлерув Млин

Словачката Петра Влхова спечели гигантския слалом в чешкия курорт Шпиндлерув Млин от Световната купа по ски алпийски дисциплини. По този начин 23-годишната словачка запази теоретичните си шансове за спечелването на Малкия кристален глобус в дисциплината преди последните стартове за сезона в Андора в края на идната седмица.

Влхова, която наскоро спечели и световната титла в дисциплината на шампионата в Оре, постигна третата си победа за сезона в Световната купа, като тя се дължи най-вече на отличното и каране в първия манш, след който поведе в класирането. Влхова премина за първи път през финала за 1:12.59 минути, а във втория манш взе трасето за 1:12.10 минути.

Така с общо време 2:24.69 минути тя остави на 0.11 секунди зад себе си германката Виктория Ребенсбург, която завърши втора, и на 0.60 секунди американката Микаел Шифрин, останала трета.

Дори едно място по-напред на почетната стълбичка щеше да бъде достатъчно на Шифрин, за да си осигури предсрочно Малкия кристален глобус в гигантския слалом. В момента американката има 515 точки и води с 97 пред втората Влхова, която единствена може да я застигне. Ценното отличие няма да се окаже в ръцете на Шифрин, само ако Влхова спечели последния гигантски слалом в Андора, а американката остане на 28-мо или по-задно място в класирането.

"Всеки ден ставам все по-силна в гигантския слалом. Всичко е вътре в мен. Благодаря на екипа ми и много се радвам, че спечелихме тук в Чехия, което е много близо до моята родна Словакия. Невероятно е да печеля състезания в гигантския слалом. Днес състезанието бе много дълго, но се надявам, че и утре в слалома ще мога отново да дам най-доброто от себе си", каза веднага след края на състезанието победителката.

В общото класиране за Големия кристален глобус първа е Шифрин с 1854 точки, пред Влхова с 1175 и Венди Холденер от Швейцария с 863. Тук обаче интрига за отличието няма, тъй като преднината на Шифрин от 679 точки не може да бъде стопена в оставащите пет старта от Световната купа - два слалома, едно спускане, един супергигантски слалом и един гигантски слалом.

Фото: БТА

Коментар