Шефът на Бразилския олимпийски комитет подаде оставка (ВИДЕО)

Начало / Други / Шефът на Бразилския олимпийски комитет подаде оставка (ВИДЕО)

Карлос Нузман се оттегли от поста председател на Бразилския олимпийски комитет. 75-годишният функционер направи това с писмо от затвора. Припомняме, че Нузман беше арестуван в началото на месеца по подозрение в купуването на гласове, за да осигури домакинството на Рио де Жанейро за Олимпийските игри през миналата година.

След 22 години начело на олимпийското движение в Бразилия Карлос Нузман беше принуден да се оттегли от поста след започналото срещу него разследване. Националният комитет незабавно прие оставката му, като неговото място заема досегашният му заместник Пауло Вандерлей.

"Това решение на Карлос Нузман беше очаквано, но не беше сигурно. От човешка гледна точка сме натъжени от тази новина, но от гледна точка на организацията сме облекчени", каза Вандерлей.

Година след Игрите, за които бяха похарчени 13 милиарда долара, в Бразилия отчитат, че все още дължат 30 милиона на различни кредитори. Основната задача на Вандерлей сега ще е да бъде възстановено пълното финансиране на централата от страна на Международния олимпийски комитет.

"Основните теми, повдигнати от Международния олимпийски комитет, са относно начина на водене на нашата организация. Ще им дадем нужните отговори. Мисля, че в най-кратки срокове Бразилският олимпийски комитет ще се превърне в един от най-модерните в света", заяви Марко Аурелио де Са Рибейро, член на Бразилския ОК.

По време на заседанието на комитета в Рио де Жанейро пред сградата на централата се събраха протестиращи, сред които и Луис Лима. Бившият плувец, участник на две Олимпиади, се изказа остро срещу управлението на спорта в Бразилия.

"Като бивш спортист, а и като бразилец, се чувствам измамен и разочарован от всичко, което се случи около кандидатурата на Рио де Жанейро за домакинство на Летните олимпийски игри. Основната причина да бъдем тук обаче е да се уверим, че олимпийският ни комитет защитава правата на бразилските спортисти и те имат право на глас в него", каза Луис Лима.

Новият ръководител на олимпийското движение в Бразилия Пауло Вандерлей определи момента, в който приема щафетата от Нузман, като един от най-трудните в историята на спорта в страната и призова към упорита работа, за да бъде преодолян.

Фото: БТА

Коментар