Четирима българи на финал и две жени с титли в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров"

Начало / Други / Четирима българи на финал и две жени с титли в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров"

Четирима българи стигнаха финалите, а две българки са с титли в първия ден на турнира по свободна и класическа борба "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "Универсиада".

При тежките в класическия стил на "Никола Петров" Любомир Димитров и Милослав Методиев ще си оспорват титлата в кат. 130 кг. На полуфинала Димитров срази арменеца Едгар Хачатрян с 14:5, а Методиев надделя над венецуелеца Ервин Карбальо с 5:4.

В една от най-оспорваните български категории до 75 кг до финал достигна Илиян Георгиев. На старта той победи с технически туш 9:0 италианеца Русо Чиро, а в следващия кръг надделя над Даниел Александров, носител на пояса "Никола Петров" за 2015-а, но в по-горната категория 80 кг - 3:2. Георгиев водеше с 3:0, но минута преди края бе свален в партер. Съперникът му обаче намали резултата 3:2, след като получи наказателните точки от фаул, защото не позволи да му направи захват. Времето обаче не стигна на Александров да обърне в резултата. Така в следобедния сеанс той ще се бори за бронза с италианеца Русо.

За титлата ще се бори и Александър Костадинов в кат. 59 кг., след две категорични победи с технически туш - 8:0 срещу Стефан Григоров и 10:0 срещу египтянина Ради Ахмед Таха. За златото европейският ни шампион от 2014-а ще излезе срещу арменеца Геворг Гарбиян.

В свободния стил на "Дан Колов" в чаканата с голям интерес категория до 74 кг българските фаворити Мирослав Киров и Георги Иванов загубиха на полуфиналите.

Киров, трети от Евро 2014, бе спрян на полуфиналите от опитния молдовец Евгени Недялко с 5:16, а Иванов падна от поляка Кристиян Брзозовски, пети от олимпиадата Атина 2004, с 6:8. До последната мината българинът водеше с 6:4 и бе по-активния на тепиха, но опитният поляк успя да обърне резултата в своя полза секунди преди края.

А иначе Георги Иванов, който пристигна ден преди кантара от Щатите, започна ударно - туш срещу иранеца Мирзеа и 10:0 срещу нашия борец Мохамед Бакър.

Киров също започна убедително с технически туш 10:0 срещу италианеца Андреа Сорбело. Така и двамата българи в следобедния сеанс от 18 часа ще се борят за бронзовите отличия.

При жените вече има шампионки в две категории - Джанан Манолова (60 кг) и Биляна Дудова (55 кг).

Официалното откриване на турнира е от 17,30 ч, а на церемонията се чака спортният министър.

Коментар