Илиана Раева предложи промяна на формата на СП

Начало / Други / Художествена Гимнастика / Илиана Раева предложи промяна на формата на СП

Президентът на БФХГ Илиана Раева обяви, че има предложение за промяна на формата на световните първенства по художествена гимнастика, което е изпратила до президента на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе.

Скъпи приятели на художествената гимнастика!

Бих искала да ви запозная с предложението за промяна на формата на световните първенства по художествена гимнастика, което изпратих на вниманието на президента на ФИГ г-н Моринари Ватанабе и отговорните господа и дами в световната централа, които ще имат решаваща дума по време на дебатите, касаещи промени, свързани с просперитета на гимнастиката.

Това мое предложение е част от презентацията ми, която подготвям за развитие и популяризиране на гимнастиката, свързана с кандидатурата ми, която БФХГ одобри по повод инициативата на ФИГ и инициирания от тях форум за лидерство на жените и повишеното им участие за взимане на решения във ФИГ. Форумът ще се състои на 5-6 май 2019 година в Санкт Петербург, Русия.

Ако моята кандидатура бъде одобрена от ФИГ, това предложение, което предлагам на вашето внимание сега, ще бъде една част от цялостната ми презентация и концепция за развитието и популяризирането в световен мащаб на гимнастиката. Ако кандидатурата ми не бъде одобрена, ще се радвам предложението ми да бъде полезно за гимнастиката.

Реших да запозная най-отговорните фактори във ФИГ с него преждевременно, поради факта, че предстои Изпълком в близките дни, както и обсъждане по темата през месец януари и взимане на решения за следващия олимпийски цикъл", се казва в изявление на Илиана Раева пред официалния сайт на БФХГ.

Предложението е съобразено с няколко основни фактора:
- Възможност повече състезатели да участват на световно първенство
- Едновременно с това намаляване на времето за провеждане на първенството от 7 на 4 дни
- Повишаване на спортно-техническото ниво на първенството
- Привличане на по-голям интерес от телевизионните медии
- Привличане на повече спонсори
- Възможност повече състезатели да печелят медали
- Засилване на интереса на зрителите в залата

Световното първенство е разделено в три отделни състезания:
- Отборно състезание
- Индивидуален многобой
- Ансамбли

Класиране и медали:
Отборно състезание 1-3м; 4-8м
Индивидуален многобой 1-3м; 4-8м
Индивидуално финали 1-3м; 4-8м
Ансамбли многобой 1-3м; 4-8м
Ансамбли финали 1-3м; 4-8м
Комплексно класиране (ново) - общо между индивидуален многобой и ансамбли 1-3м; 4-8м

КОМПЛЕКСНО КЛАСИРАНЕ - НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

*Вдъхновено от идеята за отборно класиране от последните младежки олимпийски игри.

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗТЕГЛЕН ЖРЕБИЙ: Към 18-те ансамбъла финалисти за многобоя се добавят по две ИНДИВИДУАЛНИ ГИМНАСТИЧКИ от 36-те финалистки за индивидуалния многобой (без да съвпадат като нации), а сбора от техните оценки за многобоя ще определи комплексния световен шампион.

Комплексното класиране ще даде възможност на повече федерации да имат шанс за медал от световно първенство, което е важно за финансирането и популяризирането на спорта ни в отделните държави. Освен това ще повиши интереса на публиката и медиите, защото ще има повече интрига и изненада за крайното класиране.

Разнообразието в отделните състезания (тъй като всеки ден се определя различен шампион - отборен или за многобоя или за финали на отделните уреди) ще повиши посещаемостта в почти всички дни световното, защото ще даде на публиката различна емоция.

* Пълният текст на предложението е публикувано в сайта на БФХГ.

Коментар