Томас Бах вече е "Доткор хонорис кауза", срещна се и с премиера

Начало / Други / Томас Бах вече е "Доткор хонорис кауза", срещна се и с премиера

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, съобщи пресслужбата на кабинета.

По време на разговора българският премиер Борисов е подчертал, че страната ни има сериозна и последователна политика към развитието на спорта и се гордее със силните си спортисти в редица дисциплини. 

"Преди 1990 година всички държави в региона се рекламираха най-много чрез спорта, но след това настана разруха. Бяха приватизирани малкото спортни зали, които имаше в България. Нямаше такива нито в столицата, нито в града на Стефка Костадинова - Пловдив. Вложихме 350 милиона лева и започнахме да изграждаме една по една спортни зали из цялата страна. Днес имаме Арена Армеец, Колодрума в Пловдив - най-големият в Европа, както и много други", е заявил министър-председателят. 

Премиерът е оценил като изключително позитивен интереса на редица значими международни фигури към трите световни първенства у нас и отзивите им за добрата организация на домакинствата.

"Домакинствата, които получихме, са признание за направеното като материална база в страната. Благодаря на българските спортисти, които придават стойност на инвестицията на държавата и дават пример на следващите поколения", е подчертал премиерът.

"Благодаря ви, че инвестирате в спорта и в бъдещето на младите. Ние наблюдаваме тези процеси. Имаме чудесно сътрудничество, което ще продължим. Европа и светът забелязват прогреса на България в последните години. Това се доказа най-вече с успешното ви европредседателство", е заявил по време на разговора Томас Бах. Той е подчертал, че домакинствата на трите световни първенства у нас - по художествена гимнастика, по гребане и по волейбол, показват високата класа на България в спорта.

На срещата са присъствали министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и зам.-председателите Валентин Йорданов, Красимир Инински и Любомир Ганев, както и проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА.

После в Националната спортна акадения на специална церемония Бах беше награден с титлата "Доктор хонорис кауза".

В рамките на визитата си президентът на МОК ще посети световното първенство по художествена гимнастика в София и по гребане в Пловдив.

Фото: БТА

Коментар