Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена

Начало / Други / Спасителната акция за Боян Петров бе прекратена

Акцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е прекратена. Днес хеликоптер отново облетя района на връх Шиша Пангма като достигна височина от 7400 метра.

Следи от българския алпинист не бяха открити. В своята "Фейсбук" страница един от участниците в акцията и близък приятел на Боян Петров - Кирил Петков, написа, че благодари на всички за усилията.

По негови думи оттук насетне спасителната операция може единствено да застраши други човешки животи, но не и да доведе до успех.

Официално прекратяване на акцията от китайска и българска страна все още няма.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем, знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10-те приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа във "Фейсбук" Кирил Петков, който е част от екипа на алпиниста ни.

Коментар