Станимира Петрова стартира с убедителна победа на Европейското

Начало / Други / Силови Спортове / Станимира Петрова стартира с убедителна победа на Европейското

Станимира Петрова спечели по убедителен начин първата си среща в категория до 54 кг на Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в столичната зала "София". Световната шампионка от Чеджу 2014 бе по-активната в мача си срещу молдовката Йолия Корол и спечели по точки с единодушното решение на съдиите. 

Българката се хвърли вихрено в атака от самото начало, още във втория рунд разкървави носа на съперничката си, а в третия я изпрати в нокдаун. Въпреки това Корол довърши мача, но не успя да противодейства на Станимира, която не остави съмнение в превъзходството си и у съдиите - 3:0 (40:36, 40:33, 40:34). 

Това бе единствената среща с българско участие в първия състезателен ден. Следващата съперничка на Петрова ще е Лакрамиора Перижок от Румъния, която победи с 3:0 Дервла Дъфи от Ирландия. 

Преди това 10-ото Европейско първенство по бокс за жени бе официално открито от министъра на спорта Красен Кралев, президента на Европейската боксова конфедерация Франко Франчинели и президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински. 

"Скъпи приятели, добре дошли в България. Боксът е един от най-силните и популярни спортове у нас и за мен е огромна чест да бъдем домакин на това европейско първенство за жени. Благодаря за прекрасната работа на федерацията ни по бокс и на нейния президент Красимир Инински. Сигурен съм, че както и преди, те отново ще се справят перфектно с организацията и провеждането на шампионата. Благодаря и на Франко Франчинели за голямото доверие към нашата федерация", заяви Кралев.

"След изключителния успех на женския бокс на Олимпийските игри в Лондон през 2012 и в Рио това лято, 10-ото европейско първенство е първото състезание от новия олимпийски цикъл за Токио 2020. Тук са над 130 състезателки от 28 страни. България е страна с висока спортна култура и традиции в бокса и ние винаги сме оценявали усилията им", сподели пък Франчинели. 

"За мен е удоволствие България и Бългаската федерация по бокс да бъдем домакини на толкова голям форум. Пожелавам на всички успех. Нека всички се представят по най-достойния начин", обърна се към участниците и Красимир Инински. 

Утре на ринга в зала "София" ще се качи най-леката (до 48 кг) - Севда Асенова, която ще има тежка задача срещу европейската шампионка Стелута Дута от Румъния.

Коментар