Осмо и петнадесето място за щангистите ни на СП

Начало / Други / Силови Спортове / Осмо и петнадесето място за щангистите ни на СП

Васил Господинов се нареди осми, а Георги Шиков остана 15-и на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ашхабад. С двамата представители в категория 109 кг завърши българското участие на шампионата в столицата на Туркменистан. 

Българите започнаха твърде колебливо в изхвърлянето, като направиха само по едни успешен опит - Господинов на 176 кг, а Шиков на 175 кг. След това те по два пъти се предадоха пред съответно 182 и 180 кг и това ги изпрати извън Топ 10 преди второто движение с минимални шансове за влизане сред призьорите. 

В изтласкването нещата се повториха и двамата направиха само по един добър опит. Господинов стартира с неуспех на 217, после се поправи на същата тежест, но в последното си излизане на подиума 221 кг се оказаха тежки за него. Така с двубой 393 кг Господинов завърши осми в крайното подреждане. 

Георги Шиков тръгна без проблем от 210 кг, след което не успя на 219 и 221 кг. Това отреди на европейския вицешампион 15-а позиция в крайното класиране с двубой 385 кг. Шампион със световен рекорд от 435 кг в двубоя е Симон Мартиросян от Армения. 

Така равносметката на България от световното първенство в Туркменистан е едно шесто място на Ангел Русев, едно седмо място на Даниела Пандова в категориите на най-леките мъже и жени, като Русев постави и три световни рекорда за младежи. Наред с това Божидар Андреев остана девети в кат. 73 кг, Стилян Гроздев - 14-и в кат. 63 кг., Юндер Бейтула е 16-и в кат. 81 кг, в която Иван Марков направи шест неуспешни опита и от днес 8-о място за Васил Господинов и 15-о за Георги Шиков. 

На предишното световно първенство миналата есен в Анахайм (САЩ) България също беше с едно шесто място като най-предно класиране - на Васил Господинов в категория до 105 кг.

Фото: БФ вдигане на тежести

Коментар