МОК замразява плановете си за провеждането на турнир по бокс в Токио

Начало / Други / Силови Спортове / МОК замразява плановете си за провеждането на турнир по бокс в Токио

Международният олимпийски комитет (МОК) е замразил за момента плановете си относно дали ще се провежда или не турнир по бокс на Олимпийските игри в Токио. Решението вследствие на началото на разследване относно

Международната асоцияация по бокс за аматьори (АИБА), което може да доведе дори до прекратяване на дейността й.

МОК не е доволен от получения доклад от АИБА, в който се анализира дейността й по отношение на финансирането, прозрачността на управлението и борбата с допинга.

МОК призна определен прогрес по въпросите с честността на съдийството, както и с борбата с употребата на допинга, но заяви, че има много резерви относно финансирането, прозрачността на взимането на решенията и работата на комисията по етика. Също така Томас Бах и харата му не са доволни и от назначаването на Гафур Рахимов на поста президент на АИБА, след като се намира под санкции от Министерството на финансите на САЩ и е подозиран като член на световен престъпен картел.

"За момента е рано да се говори кой спорт ще замени бокса в олимпийската програма на Токио 2020. Ние искаме да запазим един от традиционните спортове, какъвто е боксът, в нашето семейство. Но за да стане това, АИБА трябва да изпълни всички изисквания, които сме им поставили, отбеляза спортният директор на МОК Кийт Макконъл.

"Въпросът не е единствено дали Рахимов ще остане. Става дума за пълното изчистване на организацията. Спортната организация не бива да се свързва с хора, които имат криминално минало или настояще, добави директорът по комуникации на МОК Марк Адамс.

Също така олимпийският комитет прекрати финансирането чрез програми към АИБА, продажлата на билети за техни състезания, както и разработване на съвместни програми за квалификация на треньори. На АИБА е забранено да използва олимпийски обекти и символи, които са част от символиката на олимпийското движение.

Коментар