Гроздев грабна сребро на Европейското (видео)

Начало / Други / Силови Спортове / Гроздев грабна сребро на Европейското (видео)

България спечели втори медал в двубоя и нови 4 отличия в отделните упражнения на продължаващото в Букурещ Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени.

В категория 62 кг 18-годишният Стилян Гроздев стигна до среброто със 293 кг в крайното класиране, а Владимир Урумов остана четвърти с 282 кг. Още в изхвърлянето българите спечелиха два медала, като Стилян Гроздев бе безапелационен и грабна златото с три перфектни опита и крайните 135 кг. Владимир Урумов не успя в стартовите 125, но след това премина с успех през 127 и 130 кг, което бе достатъчно за бронз в упражнението. В изтласкването Стилян водеше до последните опити, в които не успя да отговори на силната финална атака на шампиона Шота Мишвелидзе от Грузия, събрал двубой 299 кг. Трети в крайното класиране е румънецът Йонут Илие с един килограма повече от Владо Урумов.

Стилян е една от младите надежди на български щанги. Той е само на 18 години, рожба на русенската школа с треньори Радослав и Кристина Атанасови. Гроздев е европейски шампион за юноши от Полша при 17-годишните и златен медалист от Израел при 20-годишните юноши. Миналата година взе бронз в изтласкването от Европейското за мъже в Сплит, а преди три години бе трети при 20-годишните в Клайпеда (Лит).

Владимир Урумов е бронзов медалист в същата категория от Европейското първенство за мъже преди две години във Форде (Норвегия). Той тренира във Варна при Живко Томов.

Това е втори медал в двубоите за България на Европейското в Румъния, след като Даниела Пандова грабна бронза при най-леките със 165 кг. Общо в отделните упражнения вече имаме 6 отличия - златен, два сребърни и три бронзови медала.

Днес на Европейското в Букурещ България има само един представител. Диян Минчев ще се състезава в кат. 69 кг от 20.36 ч. българско време.

Бронзовата Даниела Пандова и сребърният Стилян Гроздев се завръщат в България днес, 28 март, с полет от Букурещ, като кацането е насрочено за 19.15 ч. на Терминал 2 на летище "София".

Фото: БФВТ

Коментар