България има световен шампион във вдигането на тежести

Начало / Други / Силови Спортове / България има световен шампион във вдигането на тежести

България спечели злато в двубоя и общо три медала на Световното първенство по вдигане на тежести за кадети до 17-годишна възраст в Лас Вегас (САЩ). 
Карлос Насар завоюва титлата в категория 73 кг с двубой 291 кг. Българинът започна много силно още в изхвърлянето като премина без грешка през 123 кг, 127 кг и 130 кг. Това му отреди второ място в движението след Азадбек Нариманов (Узбекистан) със 133 кг.
В изтласкването Насар беше записал стартова тежест 150 кг, но я увеличи на 154. В първия си опит не успя, но във втория се справи с тези килограми, а за титлата определящи се оказаха 161 кг. Те не бяха по силите на Нариманов, но българинът ги вдигна, с което си осигури златото в движението и в двубоя. Среброто остана за Нариманов с 287 кг, а бронзовото отличие взе Амидяк Мисакян (Гърция) с 272 кг.
Карлос Май Хасан Насар е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. Миналата година Насар стана европейски шампион в кат. 69 кг при 15-годишните Карлос Насар, като на първенството в Милано спечели златото с 260 кг двубой с победи и в двете движения. Карлос, чийто баща е ливанец, беше седми на европейското през 2017 г.
Първенството в Лас Вегас продължава с участието на още двама българи. Днес на подиума в категория 89 кг ще излезе Георги Йочев, а в сряда при 102-килограмовите ще вдига Стефчо Христов.

Коментар