Божидар Андреев с европейско злато и рекорд

Начало / Други / Силови Спортове / Божидар Андреев с европейско злато и рекорд

Българският състезател Божидар Андреев спечели титлата в категория до 73 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в Батуми (Грузия). Той записа рекорд на Стария континент в изтласкването - 192 кг и двубой от 345 кг. 

Андреев взе бронз в изхвърлянето с постижение от 153 кг кг и злато в изтласкването с 192 кг. Той и неговият треньор Пламен Братойчев донесоха първо злато за България от 2014 г. насам. Тогава в Тел Авив ликува Иван Марков.
Втори остана Брикен Калия (Албания) с двубой от 339 кг, а бронзът бе за Вадин Лихарт (Беларус) с 335 кг.

"Състезанието мина добре. Благодаря на всички, които се грижеха за мен. Очаквах, че мога да победя. Тази титла е за Христо Бъчваров. Много ми липсва", заяви развълнуван Божидар Андреев.

Така общият брой отличия с тези в движенията за България на това първенство стана 8 Ц 4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови, което й отрежда второ място във временното класиране по нации.

22-годишният Божидар Андреев е олимпийски шампион при младежите от Игрите в Нанджин през 2014 г. Миналата година, след дълга пауза той се присъедини към националния отбор и спечели злато на Европейско първенство за 23-годишни в полския град Замошч в кат. 77 кг с 338 кг двубой. По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Тюркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.

Галя Шатова се нареди 12-а в кат. 64 кг при жените. Бронзовата медалистка от последната младежка олимпиада в Буенос Айрес 2018 г. бе в група Б и събра двубой 203 кг с 92 кг изхвърляне и 111 кг изтласкване. Европейска шампионка за трети пореден път стана румънката Лоредана Тома с 239 кг двубой, европейски рекорд от 111 кг изхвърляне и 128 кг изтласкване.

До края на шампионата в Грузия предстои участието на двама български щангисти. В кат. 109 кг в събота от 13 ч. българско време на подиума в Батуми трябва да излязат Христо Христов и Васил Господинов.

Фото: БФ вдигане на тежести

Коментар