Реакциите в Русия след решението на МОК (видео)

Начало / Други / Реакциите в Русия след решението на МОК (видео)

Международният олимпийски комитет отстрани Русия от Игрите в Пьонгчан през следващата година, но остави широко отворена вратата за "чистите" спортисти, които могат да се състезават под неутрален флаг. Ето какви са настроенията в страната след решението на МОК:

Още късно във вторник след първоначалния шок акцентът на водещите телевизии и медии се обърна и посланието стана "Руските спортисти ще участват в Пьонгчан под неутрален флаг". Знак за това даде пресконференция в Лозана на отстранения временно от Международния олимпийски комитет глава на Руския Александър Жуков заедно с 18-годишната двукратна световна шампионка по фигурно пързаляне Евгения Медведева.

Те са получили доклада на бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той констатира систематично манипулиране на антидопиговите правила и системата за антидопинга като цяло. Запознали са се с документа и са изслушани от 15-членния Изпълком, като Жуков е поднесъл извинения.

"Решението е изключително противоречиво. Има позитиви, има и негативи. Ако трябва да посоча добрите страни, в крайна сметка МОК позволи на чистите руски атлети да участват в Пьонгчан. Вторият позитив - техният отбор ще се нарича Отбор на руските атлети. Ако Олимпийските игри преминат нормално, се предполага, че в последния ден на Олимпиадата всички временни забрани към Руския олимпийски комитет ще отпаднат и руските спортисти ще могат да дефилират под руския флаг", каза Александър Жуков.

Евгения Медведева отказа да отговаря на въпроса дали ще участва под неутрален флаг.

"Всеки спортист, който не е употребявал допинг, има правото да участва на Олимпийските игри. Всеки един от нашите конкуренти ще може да участва в две състезания и да спечели два медала, докато руските представители няма да присъстват в отборната надпревара. Според мен това не е честно за тези, които не са нарушили правилата", коментира Евгения Медведева.

Все повече и по-ярко звучат гласовете на хора като Елена Исинбаева, прославената треньорка по фигурно пързаляне Татяна Тарасова, хокеиста Иля Ковалчук, журналиста Дмитрий Губерниев, боксьора Николай Валуев, легендната в биатлона Александър Тихонов - че спортистите сега трябва да се готвят и да пътуват за Южна Корея.

Президентът на Русия Владимир Путин пък заяви, че руските власти няма да възпрепятстват спортистите, които имат желание да участват на Олимпиадата в Пьонгчан под неутрален флаг.

"Осъзнаваме, че за спортистите е от съдбоносно значение да бъдат на Олимпидата и ние не можем да им отнемем това желание. Също така не можем да скрием, че сме виновни, но всички обстоятелства бяха използвани срещу нас. Но се надига въпросът "Срещу кого е това наказание - срещу съгрешилите или срещу една държава?", заяви Владимир Путин.

Реакциите в руската Дума далеч не бяха толкова сдържани.

"Жалко е, когато спортът в международен план се използва като политическо оръжие. Подобни решения могат да разрушат принципите на олимпийското движение", отсече Андрей Исаев.

Същевременно 22-ма от наказаните за участие доживот на Олимпийски игри руски атлети обявиха, че ще обжалват решението на МОК пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Методи Манченко, Стефан Георгиев - БНТ

Фото: БТА

Коментар