Петя Неделчева: Никой не очакваше да стигнем до финала!

Начало / Други / Петя Неделчева: Никой не очакваше да стигнем до финала!

Петя Неделчева беше капитан на отбора на България, който спечели сребърните медали на европейското отборно първенство по бадминтон в руския град Казан. Българките отстъпиха на финала преди силния тим на Дания, като по пътя си до второто място постигнаха пет победи.

"Това е най-добрият резултат досега, който сме постигали като отбор жени. Според мен никой не очакваше да стигнем до финал, реално ние си бяхме поставили за цел полуфинал. Жребият пак ни утвърди да играем с Испания и общо взето ние нямахме някакво напрежение срещу тях, просто знаехме, че пак ще ги бием, но този път искахме да спечелим с двойките - една победа на сингъл и две на двойки. Като цяло състезанието премина доста успешно за нас, всички се раздадохме и за мен е радостно, че този отбор е един колектив и може да работим и в бъдеще заедно", каза Неделчева на пресконференция днес. "Реално в Европа това е най-силното състезание отборно. Ние се класираме втори и сега четирите най-добри отбора - Дания, България, Германия и Испания в средата на месец май ще играем световно първенство, но вече с четирите най-добри отбора на Азия, четирите от Африка и четирите от ПанАмерика. Ние реално за първи път ще участваме на такова състезание, защото след бронзовия медал в Базел 2014 федерацията тогава прецени, че отборът не е толкова силен и че няма смисъл да се изпраща на това състезание. В момента имаме реални шансове, както на сингъл да се борим, така и на двойки", добави Неделчева. Според нея е важно с отбора да има масажист или физиотерапевт.

"Да бъдем реалисти, ние сигурно бяхме единственият отбор без масажист или физиотерапевт с нас. Играта бадминтон е доста тежка. Имаше срещи, които продължиха над един час. За мен специално най-тежко ми беше след срещата с Турция, защото на сингъл играх час и 11 минути. Изобщо не успях да възстановя на следващия ден срещу Испания. Виждах че изнемогвам на игрището и му казах на моя треньор, че ще дам всичко на жени двойка. Но като цяло, ако искаме спорта да върви нагоре винаги трябва да има един масажист - човек, който да се грижи за тези хора", добави Петя Неделчева. "Ние винаги се надяваме след всеки един голям успех, който сме постигали тези няколко години, на тази крачка. Дано този път нещата да се приемат малко по сериозно и този спорт да върви все нагоре. Има надежда и това е доста радостно за мен, защото този спорт се развива. Определено жените са по-добри от мъжете, но трябва да се работи. Трябва да има целогодишна база, в която да могат да се правят лагери - от юноши до мъже и жени", каза още Неделчева. До края на април тя ще се бори за класиране на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Остават няколко турнира и ще дам всичко от себе си. Ако Бог е казал ще има четвърта олимпиада. Решаващ турнир и за двете с Линда ще бъде европейското първенство", добави състезателката. Личният треньор на Неделчева Орлин Цветанов заяви, че е направил план за участието й в турнири до края на април. Тя ще стартира на състезания в Австрия, Германия, Швейцария, Варшава, Франция, Куала Лумпур и Сингапур и Азия, а основната й цел е медал от европейското първенство от 26-и април до 1-и май във Франция.

Коментар