Откриха Алея на олимпийската слава в Свети Влас

Начало / Други / Откриха Алея на олимпийската слава в Свети Влас

Алея на олимпийската слава с образите на всичките златни олимпийци на България бе официално открита днес в град Свети Влас от председателя на БОК Стефка Костадинова и Йордан Динев, председател на Фондация "Българска памет "Братя Диневи". 

Тя ще пази спомена за златните олимпийци на България и ще мултиплицира постиженията им, поясниха инициаторите на инициативата за изграждането й. 

Алеята бе осветена с водосвет от сливенския митрополит Йоаникий, който специално благодари на Братя Диневи за спомоществователската им дейност в полза на България.

В Алеята са поставени барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 година в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният - от състезателката по гребане Румяна Нейкова през 2008 година в Пекин. Барелефите на златните български олимпийци са поставени на една от най-оживените туристически улици в курортния град Свети Влас.

При откриването Стефка Костадинова благодари на Йордан Динев за създаването на Алеята от името на БОК. 

"Това е много важна инициатива в България за нас, олимпийците, заради това искрено благодарим. Алеята ще съхрани постиженията на златните спортисти и ще ги мултиплицира", каза Костадинова. 

Олимпийският шампион по борба от 1972 година Георги Мърков развълнувано благодари на БОК и Йордан Динев за Алеята с образите на златните олимпийци. 

"Вече намаляваме - някои вече си отидоха от този свят, други са болни, трети улисани в грижи, като че ли споменът за тези постижения се забравя. Инициативи като тази съхраняват паметта, заради това благодарим", заяви Мърков.

Фото: bgolympic.org

Коментар