Нови санкции заплашват българските шахматисти (видео)

Начало / Други / Нови санкции заплашват българските шахматисти (видео)

Нови санкции заплашват българските шахматисти от 1 май. Всички професионални състезатели ще загубят своите коефициенти заради неуредиците около управлението на този спорт у нас.

Президентският борд на световната централа (ФИДЕ) отказва да приеме като свой член учредената през миналата година Българска шахматна федерация 1928, която получи лиценз да ръководи процесите от Министерството на младежта и спорта (ММС), но легитимността ѝ е оспорвана от алтернативната Шахматна федерация България заради наличието на клубове-фантоми като членове.

"Всеки два клуба са книга. Клубовете, които  са си платили картотеките и членството в тази нова организация, са не повече от 30. Останалите са 42 мъртви души", заяви Методи Стойнев, президент на Шахматна федерация България.

"Наистина има клубове, които не са платили - те са около 26. Уставът позволява до края на годината да се плати членски внос и картотека в един случай в двоен, в един случай в троен размер", каза пък Георги Павлов, технически директор на Българска шахматна федерация 1928.

Евентуалното връщане на българска шахматна централа в структурите на ФИДЕ може да се осъщстви най-рано през есента на тази година.

Фото: БТА

Коментар