Мария Оряшкова: Не съм си представяла,че ще спечеля 9 европейски титли (Видео)

Начало / Други / Мария Оряшкова: Не съм си представяла,че ще спечеля 9 европейски титли (Видео)

Никога не съм си представяла, че ще спечеля девет европейски титли. Това каза най-успешната българска състезателка по самбо Мария Оряшкова, която завоюва девети златен медал в кариерата си, триумфирайки в категория до 80 килограма на шампионата на планетата в гръцката столица Атина през уикенда.

По пътя си до титлата Оряшкова постигна три победи, а на финала надделя над Ирене Леонидзе от Грузия с 8:0 точки. 

Оряшкова работи в частна фирма, но успява да съчетава тренировките. Следващата й цел е медал от вторите европейски олимпийски игри в Минск (Беларус) през 2019 година.

"Ние правим всичко повече от любов към спорта. Всяка титла е сладка по отделно. Сега в Атина се чувствах като у дома си, защото имах подкрепата от целия отбор. Догодина, ако съм здрава, искам да участвам в Минск. Затова и ходя по турнири. Благодаря на федерацията, че ме подкрепя. Правим го от любов към спорта, а не за пари. И с това се примиряваме, подкрепяме се", заяви още Оряшкова.

Повечето състезатели работят и тренирам в свободното си време, тъй като самбото не е олимпийски спорт и не се финансира достатъчно.

Общо пет медала (златен, два сребърни и два бронзови) спечелиха българските състезатели по спортно и бойно самбо в Атина. Отборът беше общо от 18 души.

Сребърен медал взе Борислав Янаков в категория до 57 кг, а бронзов - Мариян Димитров при 90-килограмовите.

В бойното самбо Георги Кандов завоюва сребро в категория до 57 кг, а Михаил Николов - бронз при 74-килограмовите.

Следващото голямо състезание по самбо в световното първенство през месец ноември в Букурещ (Румъния).

Президентът на БФСамбо Георги Юсев благодари на всички състезатели и треньори за отдадеността към спорта.

"Повечето от тях работят и идват да тренират, само защото обичат този спорт. Горд съм, че в отбора има такива прекрасни спортисти, но и хора патриоти, с много човешки качества. Пожелавам на Мария Оряшкова да стане и световна шампионка тази година. Повечето от тях не вземат пари от самбото. Премията за европейска титла е 6000 лева, но тя се дава цялата само, ако има 16 души в отделната категория. А при Мария това не е така, но се надявам да получи пълната премия. Те са се подготвяли само два месеца преди европейското първенство. Все пак сме благодарни и на помощта на Министерството на младежта и спорта", коментира Юсев.

"Оряшкова участва на две Световни купи тази година и спечели два златни медала. В момента тя е първа в ранглистата и се надявам да вземе квота за Игрите в Минск догодина. Много е трудно вече да се печелят медали. като федерация не може да им осигурим нужната подготовка, защото средствата ни са ограничени", добави президентът на БФСамбо.

За Борислав Янаков среброто е трети медал в кариерата от европейско първенство след две бронзови отличия.

"Не очаквах да се получи такова състезание, но на финала бях сигурен, че ще стана европейски шампион. Но направих грешка, това си е моя вина. Бях го хванал добре, но той ме захапа за крака и аз го пуснах. Така загубих титлата заради моя грешка", каза Янаков.

"Беше тежко европейско първенство, силна конкуренция, самбото се развива. Георги Кандов и Михаил Николов са млади момчета, но показаха, че имат голямо бъдеще", каза Росен Димитров, старши треньор на националния отбор по бойно самбо.

Президентът на федерацията Георги Юсев заяви, че на световното първенство през ноември към основния състав ще има още 5-6 млади състезатели, а той реално очаква една титла и 2-3 медала. 

Фото: БТА
 

Коментар