Елиуд Кипчоге спечели маратона на Лондон (видео)

Начало / Други / Лека Атлетика / Елиуд Кипчоге спечели маратона на Лондон (видео)

Елиуд Кипчоге спечели победата в маратона на Лондон с време от 2 часа, 4 минути и 27 секунди. Второто място остана за Тола Шура Китата от Етиопия с 2:05.00, а третото - за британската легенда Мо Фара с време 2:06.32 часа.

Това е трета победа за Кипчоге на това състезание. Мо Фара, който години наред доминираше на 5000 и на 10000 метра, пък беше аплодиран бурно от хилядите зрители край трасето, но остана едва на трето място. Въпреки това Фара счупи рекорда за британец, който се състезава в дистанцията с постижението си.

Хиляди хора се пуснаха в състезанието най-вече за забавление, а доста от тях дариха и пари за благотворителност. Лекарите на трасето обаче предупредиха хората да бъдат внимателни заради горещото време и блъсканицата по трасето и да се откажат при най-малкия сигнал за неразположение.

Кипчоге стартира силно от самото начало и оглави група от атлети, която се откъсна в първата миля още с 22 секунди. В един момент Фара тръгна да атакува първото място, но в крайна сметка успя единствено да свали от първата позиция в местната ранглиста резултата от 1985 година на Стив Джонус. Кипчоге пък отново взима титлата след тези през 2015 и през 2016 година.

При жените триумфира кенийката Вивиан Черуйот.

Фото: БТА

Коментар