Добро представяне за България в хвърлянето на чук и тласкането на гюле в Буенос Айрес

Начало / Други / Лека Атлетика / Добро представяне за България в хвърлянето на чук и тласкането на гюле в Буенос Айрес

Българските състезатели Валентин Андреев и Яна Копчева започнаха силно участието си в турнира по лека атлетика на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина). 
В първия етап на дисциплината хвърляне на чук (5 кг) Валентин Андреев се класира втори.

16-годишният българин записа 82.29 метра в третия опит и остана на сантиметри от собствения си национален рекорд от 83.09 метра.

Андреев, който е европейски вицешампион за юноши до 18 години от Дьор 2018, започна с неуспешен опит, след това постигна 81.11, а в четвъртия опит отново направи фаул.

Българинът остана зад световния рекордьор Михайло Кохан (Украйна), който постигна 85.97 метра.

Двамата бяха единствените с над 80 метра, а в началото на юли завършиха на първите две места на европейското първенство в Унгария, когато Кохан постави световен рекорд - 87.82 метра. 

Вторият етап на състезанието е на 15 октомври. За крайното класиране се сумират резултатите от двата най-добри опити на спортистите от двата етапа.

При девойките в тласкането на гюле (3 кг) българката Яна Копчева зае шесто място в първата фаза на състезанието. 

Плевенчанката направи три неуспешни опита, но в четвъртия (последен) постигна 15.41 метра. Българката има личен рекорд от 15.77.

Начело след първия етап е Синхуей Ли (Китай) с 18.42 метра. 

Втората фаза на надпреварата е на 15 октомври. Състезателките ще имат право на още четири опита, след които ще стане ясно крайното класиране в дисциплината.

Фото: БТА

Коментар