Добромир Карамаринов пред БНТ за възраждането на леката атлетика в София и страната (видео)

Начало / Други / Лека Атлетика / Добромир Карамаринов пред БНТ за възраждането на леката атлетика в София и страната (видео)

"През всички уикенди до Световното първенство в зала "Асикс арена" ще има лека атлетика. В София се завърна не само турнира "Академик", а и целия календар на Българската федерация по лека атлетика, както и международния календар - второто издание на Балканския шампионат за юноши до 20 години ще се проведе тук на 10. февруари", сподели президентът на БФЛА - Добромир Карамаринов.

Карамаринов разказа за завърналия се в София турнир по лека атлетика "Академик": "Първото ми впечатление, най-притното, е, че залата беше пълна. Това ми напомни на времената, когато нямаше празно място в зала "Фестивална", за да се наблюдават най-добрите. Тогава бяха други времена. Нямаше световни шампионати по лека атлетика, нямаше толкова турнири и турнирът ФИСУ, чиито наследник е "Академик", събираше звезди в световната атлетика". Той добави, че е доволен от представянето на някои от по-младите атлети, постигнали впечатляващи резултати. 

Бе постигнат рекорд в спринта на 60 метра: в компанията на най-добрия ни спринтьор в последните 5 години - Денис Димитров, 16-годишният Веселин Живков пробяга разстоянието за 6.82 секунди. Въпреки това Димитров запази първото си място с аванст от една стотна. Най-добрият резултат пък на 800 м в зала в последните 11 години постигна Мартин Проданов: 1:52:91 мин.

При дамите 17-годишната европейска вицешампионка за девойки - Лиляна Георгиева, удържа победата с 2:13:63.  

По въпросът с бъдещите ремонти на другги съоражения в страната, Карамаринов потвърди: "Обещанието е тази година залата в Бъргас да бъде завършена...Ще бъде с 6 коридора в кръга, 8 коридора в средата и ще отговаря на абсолютно всички изисквания на Международната федерация. Тя би могла да приеме състезания от най-висок ранг". Що се отнася до проекта, свързан със стадион "Академик", президентът на БФЛА добави: "Това всъщност ще бъде най-значимото в инфраструктурата на леката атлетика. Параметрите на този стадион, макар и строен много отдавна, са такива, каквито няма друг стадион в България... Стадион "Академик" е наистина домът на леката атлетика".

А ето и обобщението на Добромир Карамаринов за българската лека атлетика през изминалия сезон: " Годината беше добра, защото имахме този невероятен бум при младите, който се изразява не само в спечелените медали от всички първенства за тази възраст, а и в увеличения брой млади състезатели... Единствено малшанса лиши Тихомир (Иванов) от медал, което не е в никакъв случай някакво оправдание или обяснение. Той никога не скача по-малко на финал, отколкото скача на квалификации, а резултата от квалификацията му гарантираше медал. Но за зла беда се контузи по възможно най-нелепия начин. Това не означава, че нивото е по-ниско".    

Коментар