Герант Томас на практика си осигури победата в Тура (видео)

Начало / Други / Колоездене / Герант Томас на практика си осигури победата в Тура (видео)

Британецът Герант Томас на практика си осигури крайната победа в колоездачната обиколка на Франция за пръв път в кариерата си. 32-годишният Томас завърши трети в предпоследния етап на състезанието - 31 км индивидуално по часовник от Сен Пи-сюр-Нивел до Еспелет.

Световният шампион Том Дюмулен (Холандия) спечели 20-ия етап с време 40:52 минути. Холандецът изпревари с една секунда Крис Фрум и с 14 секунди Герант Томас.

По принцип последният етап, който е с дължина 116 км от предградието Уй до френската столица Париж, е церемониален и едва ли ще доведе до промени в крайното класиране.

Томас е лидер в генералното подреждане с преднина от 1:51 минути пред Дюмулен и на 2:24 минути пред Фрум, който си върна третата позиция, след като след вчерашния етап беше четвърти.

Утре Герант Томас ще стане третият британец, който печели "Тур дьо Франс". Преди него победи в най-престижното колоездачно състезание имат Брадли Уигинс през 2012 година и Крис Фрум през 2013, 2015, 2016 и 2017.

Томас, който има две етапни победи в тазгодишното състезание, ще донесе и шеста титла на тима на "Скай" в Тура за последните седем години. Той облече жълтата фланелка след 11-ия етап в Алпите и успя да я запази до края на надпреварата.

Четирикратният победител в "Тур дьо Франс" Крис Фрум, който триумфира в Обиколката на Италия, не успя да стане първият колоездач след италианеца Марко Пантани през 1998 година, който прави дубъл с победи в "Джирото" и "Тур дьо Франс". 

Фото: БТА

Коментар