Арно Демар спечели 18-ия етап от Тур дьо Франс (видео)

Начало / Други / Колоездене / Арно Демар спечели 18-ия етап от Тур дьо Франс (видео)

Французинът Арно Демар от отбора на "Групама" спечели 18-ия етап от 105-ата Обиколка на Франция за радост на местните фенове на колоезденето.

Демар измина най-бързо 171-километровия равнинен етап от Три-сюр-Байс до По и пресече финалната линия за 3 часа, 46 минути и 50 секудни, с което донесе трета етапна победа на домакините в тазгодишното издание на Тура след двете преди това на Жулиен Алафилип.

Втори на сантиметри зад Демар завърши друг французин - Кристоф Лапорт, а трети остана норвежежът Александър Кристоф. За Демар това бе втора етапна победа в кариерата му и първа за 2018 година.

Профилът на днешния етап направи така, че в челото на генералното класиране да не настъпят никакви размествания, след като първите 89 колоездачи завършиха с равно време с това на победителя.

Първи в общото подреждане за "жълтата фланелка" е британецът Гераинт Томас от отбора на "Скай", който води с 1:59 минути пред втория Том Дюмулен (Холандия) и с 2:31 минути пред четирикратния победител Крис Фрум (Великобритания), който е трети. В челната шестица попадат още словенецът Примож Роглич, колумбиецът Наиро Кинтана, който днес претърпя падане в средата на етапа, и холандецът Стивън Кройсвайк.

В класиранията за отделните фланелки със "зелената" за най-добър спринтьор продължава словакът Петър Саган, Жулиен Алафилип е с "бялата на червени точки" за най-добър катерач, а Пиер Роже Латур е с бялата фланелка, тъй като е първи при състезателите до 23 години. В отборното подреждане води "Мовистар".

Утре предстои "кралският" етап в Пиринеите, в който състезателите ще изминат 200,5 километра от Лурдес до Ларунс, като трасето ще премине през две изкачвания от четвърта категория, едно от втора, едно от първа и двете много тежки от висша категория на Турмале и Д'Обиск.

Фото:БТА

Коментар