Какво да очакваме от Маратон София 2017?

Начало / Други / Какво да очакваме от Маратон София 2017?

Атлети от пет континента пристигат у нас за Софийския маратон в неделя. До момента за участие са се записали над 2800, 700 са чужденците, което е абсолютен рекорд в историята на състезанието. За това и за още подробности разказа в "Арена спорт" директорът на Маратона Даниел Дуков.

"Записването приключи на 8 октомври през нощта. Но ние в утрешния ден (б.р. - днес) отваряме пункта за раздаване на номера на всеки, който си е направил тази регистрация. Имаме опция за късна регистрация до последно, до деня на състезанието. Могат да го направят в пресофиса на маратона. Надявам се да успеем да удовлетворим желането на всички да стартират в неделния ден", каза Дуков.

Той разказа как ще протече състезанието на 15 октомври.

"Първият старт ще бъде на 3 километра. То ще бъде в 9:40 часа. В 10:00 ще дадем старта на дългата дистанция от 42 километра. През 10 минути - в 10:10 и 10:20 часа, ще стартират дистанциите от 21 и 10 км. Първият победител на дистанцията от 10 километра го очакваме да пристигне около 10:40 часа. Това е около 30 минути бягане. Дистанцията от 10.550 км е така направена, че да се образуват четири обиколки и да стане 42 км и 195 метра. Трасето е лицензирано от IAAF. На бегачите, които ще пробягат това разстояние, ще им бъде признато това постижение за ранглистата или въобще за регистрите. Международната федерация по лека атлетика обаче си има свой правилник, който указва, че има определени състезания, чрез които може да се придобие участие на Олимпиада или Световни първенства. Нашето трасе е лицензирано, които дава право на всеки бегач да има официално регистриран резултат на 42 и 21 км. Имаме такъв сертификат", разказа директорът на състезанието.

"Успяхме с колегите да обезпечим трасето по най-добрия начин. Старт-финалът ще бъде на националния стадион "Васил Левски". Това е на улица "Гурко" и булевард "Евлоги Георгиев". Бяга се в посока НДК. Прави се една обиколка на парка, след което се тръгва към бул. "България" до бул. "Акад. Иван Гешов", връща се обратно до парка, който е до хотел "Хилтън", след това пак по "Евлоги Георгиев", имаме една малка част по "Драган Цанков" и обиколката се затваря пред националния стадион. Цялото трасе е обезопасено с парапети, с ленти. Състезателите няма как да се объркат. Навсякъде има съдии, доброволци, там ще са и колегите от Общинска полиция, КАТ", добави Дуков.

Маратонът е част от веригата "Бягането като начин на живот" и част от инициативата "София - Европейската столица на спорта".

"Маратонът е заключителната част от тази верига. Имаше два маратона - единият беше в Стара Загора, а другият беше във Варна. Има една закачка към нашите участници. Те могат да спечелят бонуса от 10 хиляди евро", сподели още Даниел Дуков.

Запитан за участието на българските състезатели и къде се намират те, той отговори:

"В рамките на Софийския маратон се провежда и Държавно първенство по маратон, в което ще стартират над 80 човека. Получихме списъка от Българската федерация по лека атлетика. Надяваме се и те да бъдат сред първите 10."

Наградният фонд ще бъде от 60 000 лева, а Дуков разясни неговото разпределение.

"Имаме обявени награди за дистанциите от 10 и 21 километра. Награди получават и нашите участници в Държавното първенство. Награди ще получат и най-добрият софиянец и софиянка, които са пробягали разстоянието от 42 километра. Имаме награди дори и в 3-километровата дистанция. Ще наградим първите десет, но ще имат възможност и другите участници да получат награда чрез томбола", добави той.

Фото: marathonsofia.com

Коментар